Pénz- és tőkepiac

Hihetetlen, de csökken a benzin ára

Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

Ezzel a benzin átlagára 355-356 forintra esik, a gázolajé 345 forint marad.A Mol a múlt héten bruttó 4-4 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelemi árát, s ezzel mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsa emelkedett.

Az idén januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak kutaknál.

A döntés furcsának hat, hiszen az olaj ára kisebb visszaesésektől eltekintve magas és a nemzetközi elemzők arra számítanak, hogy a kemény amerikai tél hatására a közeljövőben nem számíthatunk mérséklődésre.

"A pozitív keresletsokk könyörtelenül folytatódott" - írja a Barclays Capital jelentésében , amely szerint az árak valószínűleg emelkedni fognak. A Barclays Capital jövőre átlag 91 dolláros árat jósol hordónként, míg a Morgan Stanley szerint az átlagos olajár 100 dollár lesz. Az elemző szervezet szerint, ha a fejlett világ gazdasági növekedése folytatódik a következő évben, akkor az olajár lehet a növekedés motorja, de egyúttal az fő forrása is, ami pedig a gazdaságpolitika szigorítását eredményezheti.

Az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC másfél hete az ecuadori Quitóban úgy döntött, hogy nem emeli a kitermelés mennyiségét a gazdasági élénkülés törékenységére hivatkozva. A tizenkét országot tömörítő szervezet meglátása szerint a konjunktúra, amely a múlt héten két éve nem látott, 92 dolláros magasságba emelte az olaj árát, a jövő évben lassulni fog.

olajár gázolaj benzinár benzin csökken olaj Mo
Kapcsolódó cikkek