Pénz- és tőkepiac

Lejtőn a pesti piac

Lejtmenetben indította hetet a pesti parkett, a vezető európai indexek többsége mínuszban kezdett, amit a Fitch leminősítése és a hét végi kínai jegybanki alapkamat emelés is támogat.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,27 százalékkal 21 388,32 pontra gyengült a délelőtt folyamán.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A blue chipek közt egyedül az MTelekom tud pozitív teljesítményt felmutatni. A távközlési papírok árfolyama 0,58 százalékkal 515 forintra emelkedett.

Az OTP ismét a negatív lista élére került, 0,5 százalékos mínuszt mutatva 5 155 forinton zajlott a bankpapírok kereskedése. A Richter is hasonlóan rossz 0,49 százalékos csökkenést mutat. A gyógyszerpapírok így 42 500 forinton álltak. A Mol szerényebb 0,24 százalékos gyengülést könyvelhetett el, így az energiapapírok 20 420 forinton álltak.

A hétvégén váratlanul 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, mely lépéssel a jegybank az emelkedő inflációt és a bőséges likviditást kívánja megfékezni. Az emelésre negatívan reagált a vezető ázsiai indexek többsége. A Shanghai Composite index 1,9 százalékos mínuszt, míg a Nikkei Averga index 0,75 százalékos pluszt mutat.

Az európai indexeket is meglepte az emelés, a piacokon tovább fokozza a pesszimizmust a Fitch múltheti leminősítési hulláma. A DAX index 1,22 százalékkal a CAC40 1,12 százalékkal gyengült a délelőtt folyamán. A régiós lengyel WIG20 0,27 százalékos mínuszban járt.

részvény Mtelekom OTP WIG20 tőzsde DAX BUX CAC40 Mol BÉT Richter árfolyam
Kapcsolódó cikkek