Pénz- és tőkepiac

Rekordok után korrigált az aranyár

Az elmúlt kereskedési hét lendületes árfolyampluszokkal indult, a hét elején az arany és az ezüst is rekordszintre emelkedett. Majd a rekordokat az utóbbi időszak megnövekedett volatilitásának jegyében ismét mérsékelt korrektúra követte, amely azonban egyelőre még nem veszélyezteti a technikailag további emelkedést valószínűsítő trendet – tájékoztat az aranypiac.hu.

Heti összesítésben szinte alig változott az arany és az ezüst árfolyama az elmúlt öt kereskedési nap folyamán. Egy uncia arany dollárban jegyzett ára közel egy százalékkal zárt gyengébben a péntek délutáni londoni fixingben, mint ahogyan még a hét elején nyitott. Az ezüst ezzel szemben szinte változatlan szinten beragadt.

A mozdulatlanság látszatát keltő heti statisztika azonban csalóka, hiszen mindkét nemesfém új rekordot döntött már a hét elején. Az arany unciánkénti kurzusa soha nem látott 1426 dollárra kúszott fel, és forintban is átlépte a 300 ezer forintos lélektani határt, majd a spekulánsok profitrealizálását követően visszaesett az 1400 dollár alatti szintekre.

A korrektúra első köre 1382 dollárig tartott, ahol támaszt talált a jegyzés, és ahonnét a hét utolsó napján 1390 dollárra ismét visszaemelkedett. A jelen árfolyamtartományban elhúzódó csatározás várható, egyelőre inkább újabb emelkedést valószínűsítve, semmint kiterjedt korrektúrát, amely ha mégis bekövetkezne, akkor jó eséllyel az 1355 dolláros támasz alá nem terjedne.
 
Az ezüst valamivel jobb végeredménnyel teljesítette az elmúlt kereskedési hetet az aranynál. Az utóbbi időben a dinamikus emelkedési és mintaszerű korrekciós árfolyam-mozgásokat demonstráló nemesfém apró támaszok garmadáját építette be a technikai elemzésbe, amelyek egy hirtelen és mély zuhanás valószínűségét csaknem kizárják. Az emelkedés lendülete mindazonáltal alábbhagyni látszik, és a Londonban péntek délután megállapított záróérték 6 százalékkal marad el a hét eleji unciánként 30,50 dolláros árfolyamcsúcstól.
 
Míg az iShares Silver Trust befektetési alap az elmúlt hét folyamán új rekordot jelentett a tárolt ezüstkészleteknél, az SPDR Gold Trust aranykészletei kismértékű csökkenést mutatnak. Ez a két tőzsdén kereskedett nemesfémpiaci alap (Exchange Traded Fund, ETF) fajtájuk legnagyobbja. Az ETF-ek jellegzetessége, hogy a nemesfémet nem csak papíron birtokolják, hanem fizikailag is megvásárolják. Az alapok növekvő készlete a befektetők optimizmusát tükrözi, míg a csökkenő készletek arra utalnak, hogy a befektetők árfolyameséstől tartva kiszállnak az alapból.

Az SPDR Gold az 1289,8 tonnás aranykészletével a világ hatodik legnagyobb intézményi aranybirtokosának számít az Amerikai Egyesült Államok (8133,5 tonna), Németország (3401,8 tonna), a Nemzetközi Valutaalap (2846,7 tonna), Olaszország (2451,8 tonna) és Franciaország (2435,4 tonna) után. Az alapnak az idei év eleje óta 14,27 százalékkal megnövekedett aranykészlete egyértelmű jelzés arra vonatkozólag, hogy a befektetők világszerte egyre nagyobb intenzitással fordulnak a sárga fém felé.

arany nemesfém aranykészlet aranypiac uncia árfolyam ezüst befektetés
Kapcsolódó cikkek