Pénz- és tőkepiac

530 milliárd - Mit csinál a nyugdíjpénztári pénzzel az ÁKK?

Ha az Alkotmánybíróság megsemmisítené a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt, akkor az ÁKK-nak idén 530 milliárd forintot kellene előteremtenie - mondta a Gazdasági Rádiónak Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK feladata az lesz, hogy a nyugdíjpénztárak által visszaadott állampapírokat bevonják, vagyis ezek nem kerülnek vissza a forgalomba, az egyéb, nem állami portfóliót pedig fokozatosan, a piac megzavarása és veszteség nélkül megpróbálja értékesíteni az ÁKK.

Ha a pénztártagok egyharmada lép vissza, akkor az államadósságot 2 százalékponttal tudják mérsékelni, ha a kétharmada, akkor 5 százalékponttal, ha pedig mindenki, akkor 9 százalékponttal. A központi kormányzat bruttó államadóssága a 74,3 százaléka.

A pénztárak összesített adata szerint szeptember végén az értékpapírmennyiség valamivel több volt, mint 3 ezer milliárd forint. Ennek a 45 százaléka állampapír. Miután ezt visszavonja az állam, ezzel automatikusan csökken az államadósság, vagyis a 20 ezer 41 milliárd forintnyi központi államadósság ezzel az összeggel csökken.

A költségvetés a törvény szerint idén 530 milliárd forintot kap ebből a 3 ezer milliárdból a nyugdíjrendszer hiányának a pótlására. Ezt az összeget készpénzként elő kell teremtenie az ÁKK-nak. Miután nem akarják a piacot megzavarni, ezért az egyéb portfólió-elemekből, vagyis nem az állampapírok értékesítéséből akarják biztosítani az összeget - tudósít a Gazdasági Rádió.

A bevont állampapírok mellett megmaradó, mintegy 1500-1600 milliárd forintnyi értékpapírból mintegy 850 milliárd forint a legnagyobb részt képviselő befektetési jegy. Ezért felmérik, hogy mekkora arány ezen belül a nyílt és a zárt végű, és hogy a zárt végű mennyire értékesíthető. A nyílt végű nyilvánvalóan szabadabban eladható.

A vevők befektetési szolgáltatók, nagy bankok lehetnek. Ezek megfelelő tőkeerővel rendelkeznek ahhoz, hogy kikötéseket is lehessen tenni, például hogy csak olyan vegyen a felkínált értékpapírokból, aki egy-két éven belül nem kezdi el értékesíteni. Pont azért, hogy ne befolyásolja, ne tegye tönkre a meglévő piacokat.

 

részvény befektető nyugdíjpénztár nagybefektető állampapír ÁKK
Kapcsolódó cikkek