Pénz- és tőkepiac

Berlin "gazdasági Stasit" vezetne be?

A német banki tanácsadók körében ellenállás bontakozik ki az állami tesztelők által tervezett látogatásokkal szemben.

A Ver.di szakszervezet máris több ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze. Az ágazat képviselői máris óvtak a "gazdasági Stasi" – megjelenésétől. Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter azt tervezi, hogy a befektetéseket értékesítő cégeket "beépített nyomozókkal" erősebb ellenőrzés alá vonja.

A terv a  bankszektorban máris ellenállásba ütközik. A Ver.di szakszervezet néhány héten belül 60 ezer aláírást gyűjtött az elképzelés ellen. A Ver.di elnöke, Uwe Foullong óvott a banki tanácsadók "kriminalizálásától." A Volksbankot- és a Raiffeisent is képviselő szövetség elnöke, Uwe Fröhlich is úgy vélte, hogy a beépített ügynököknek a bűnözők ellen kellene nyomozniuk, ők pedig nem azok. Egy bankelnök pedig a Spiegel tudósítása szerint egyenesen gazdasági Stasinak titulálta az intézményt.

A Szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin megerősítette, hogy megkezdték a munkát a banki próbavásárlók toborzásával kapcsolatban, részletek egyelőre nem ismertek. A Bundesbank ma kapja kézhez a befektetők nagyobb védelmét szolgáló javaslatot, de jelenleg nem tudni, hogy milyen szankciók kapcsolódhatnak a szigorításhoz.

A bankokat elsősorban a nagy kockázatú befektetésekkel kapcsolatos, nem megfelelő tájékoztatás miatt bírálják. A lap idézi a Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi magazin friss felmérését, amely szerint huszonegy bankból hat megbukott az ügyféltájékoztatási teszten.

Más kérdés, hogy Aigner számára ez nem feltétlenül a legmegfelelőbb időpont a szigorítás bevezetésére, mivel a felmérések szerint a németek mintegy fele elégedetlen a fogyasztóvédelmi miniszter munkájával. Az ezer megkérdezettnek csak 33 százaléka nyilatkozott pozitívan a tárcavezető tevékenységéről, valószínűleg a dioxinbotrány miatt veszítette el a bizalmat a miniszter.

bankszektor szakszervezet Bank bankfelügyelet dioxin próbavásárlás
Kapcsolódó cikkek