Pénz- és tőkepiac

Egekben az MTelekom, szárnyalt a pesti parkett

Az Európa szerte uralkodó optimizmust a tengerentúlon sem lanyhult. A pesti parkett zárásig folyamatosan emelkedett, az MTelekom 4 százalék feletti erősödést ért el.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,96 százalékos erősödéssel zárta a hét és az év első kereskedési napját. A tőzsdeindex így 21 745,86 ponton fejezte be a kereskedést.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A legerősebb teljesítményt a 4,65 százalékkal emelkedő MTelekom érte el. A távközlési papírok 540 forintig erősödtek hétfőn. Az OTP is hasonlóan jól teljesített. A bankpapírok árfolyama 2,5 százalékkal 5 146 forintig emelkedett.  A Mol már szerényebb azonban még mindig jó teljesítményt mutatott. Az energiapapírok 1,73 százalékos erősödést követően 21 150 forinton zárták a napot.

A Richter a délelőtti gyengélkedést követően minimális pluszba kapaszkodott zárásra. A gyógyszerpapírok 0,24 százalékos plusszal, 42 650 forinton fejezték be a kereskedést.

A kiemelkedően jó teljesítményről Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy a piaci konszenzus a héten közzé teendő amerikai foglalkoztatottsági adatokról nagyon kedvező hangulatot teremtenek.  Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedője szerint pedig a növekedés gyorsulására számítanak a piaci szereplők az Egyesült Államokban, valamint Magyarországon is.

A délelőtt tapasztalt optimizmus kitart Európa szerte. Pesti záráskor a DAX index 0,85 százalkos, a CAC40 index 2,32 százalékos pluszt mutatott. A régiós lengyel WIG20 0,81 százalékos növekedést ért el.

A tengerentúlon is növekedéssel indították a hetet a vezető piaci indexek. A Nasdaq 1,87 százalékos, az S&P500 1,37 százalékos pluszban járt.

részvény Mtelekom OTP WIG20 tőzsde DAX BUX CAC40 Mol Nasdaq BÉT Richter árfolyam
Kapcsolódó cikkek