Pénz- és tőkepiac

Felduzzasztott tartozások

Csak novemberben bő 400 milliárdot vesztettek a forint gyengülésén a hazai háztartások

Ismét nem használt a forintárfolyam alakulása a háztartások pénzügyi pozíciójának: a szektornál lévő hitelek állománya ugyanis novemberben csak az átértékelődés miatt 450 milliárd forinttal növekedett, és 8566,3 milliárd forintot tett ki – tette közzé internetes honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Emiatt éves alapon több mint 9 százalékkal duzzadt a szektornál lévő hitelállomány, annak ellenére, hogy a tranzakciókból eredően most is csökkentek – ezúttal 14,3 milliárd forinttal – a lakosság és az egyéni vállalkozók tartozásai.

A háztartások egyébként 2010 tizenegyedik hónapjában sem változtattak jelentősen a pénzügyi téren mutatott viselkedésükön: devizahitelből – részben a jogszabályi korlátok miatt – szinte nem is vettek fel újat, és forintban is visszafogottan adósodtak el. Az MNB adatai szerint ezúttal nem egészen 26 milliárdnyi új kölcsönt vettek fel. A devizahitelek részaránya ezzel együtt ismét növekedett a forint gyengélkedése miatt, és ismételten meghaladta a kétharmados arányt.

A betéti oldalon is folytatódott a korábbi hónapokra jellemző tendencia, vagyis a stagnálás, illetve az enyhe csökkenés: a háztartásoknál lévő mennyiség a tranzakciókból eredően közel 17 milliárd forinttal csökkent novemberben, ám a csaknem 60 milliárdos árfolyam-felértékelődés miatt némileg növekedni tudott a kimutatott állomány. Ennek ellenére az egyéves mérleg nem túl szép: a hónap végi 7240 milliárd forintos betétmennyiség bő 2,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, így növekedett a szektor betétei és tartozásai közötti olló.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató cégek tartozásainak állománya nem egészen 200 milliárd forinttal nőtt novemberben, ez 215 milliárd forintnyi átértékelődésből és a tranzakciók bő 21 milliárdos, negatív egyenlegéből jött össze. Ám e szektor betéteinek mennyisége a friss pénzek miatt is nőtt, hiszen a tranzakciók majdnem 40 milliárd forinttal duzzasztották az állományt.

A háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatói alig változtak, a betéteknél pedig csak kisebb kamatemelkedés történt. A nem pénzügyi vállalati kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója viszont – legalábbis az egymillió euró érték alatti szerződéseknél – jelentősen csökkent. 

háztartások hitelek tartozások MNB mérleg
Kapcsolódó cikkek