Pénz- és tőkepiac

Lehet reálhozam a nyugdíjkasszáknál

Valószínűleg az fölötti hozamot ért el a hazai magán-nyugdíjpénztári alapok szinte mindegyike 2010-ben – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján is közzétett árfolyamadatokból. A növekedési alapok közül a legjobban az OTP, az ING és a Dimenzió teljesített. Rosszul ment ugyanakkor az Erstének és az Évgyűrűknek, ez a két kassza ugyanis mindhárom alaptípusnál az utolsó három hely valamelyikén végzett, így nem produkált reálhozamot, vagy csak csekély mértékűt.

Ami a növekedési alapokat illeti – ezekben van a tagok vagyonának több mint háromnegyede –, a legjobban az OTP, az ING és a Dimenzió magánnyugdíjpénztár ügyfelei jártak az idén. Az OTP portfóliója több mint 13,5 százalékos hozamot ért el, az ING-é és a Dimenzióé pedig megközelítette a 13 százalékot. Ez azért is figyelemre méltó , mivel a vizsgált időszakban a BUX index csak néhány ezrelékkel nőtt, az állampapírok árfolyamát mérő MAX Composite csak 6,46, a hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX pedig 6,33 százalékot emelkedett.

Az állampapírindexeket tavaly a növekedési portfóliók zöme megverte, sőt a 18 alapból nyolcnak két számjegyű lett a hozama. A teljesítmények között nagy a szórás; a kategóriában az utolsó a Quaestor növekedési portfóliója, miután mindössze 3,65 százalékot szedett magára. Tavalyelőtt éppen ez az alap lett a legjobb 34 százalék fölötti hozammal. Kétéves összevetésben persze így a Quaestor is a jobbak közé tartozik, és a magán-nyugdíjpénztári portfóliók teljesítményét csak hosszú távon érdemes vizsgálni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hozam nyugdíjkérdés nyugdíjpénztárak befektetés magánkasszák
Kapcsolódó cikkek