Pénz- és tőkepiac

Mindenki szabadul az eurótól

Az euróövezet szuverén adóssága miatti növekvő félelmek hatására az euró leragadt a négyhavi mélyponton a dollárral szemben hétfőn, az ázsiai kereskedelemben.

Az euró négyhavi mélyponton áll a dollár teljesítményét összegző .DXY indexszel szemben. Az euró a svájci frankkal és a jennel szemben is veszített értékéből, 1,2450 svájci frankot és 107,00 jent ért a közös európai deviza.

A befektetők idegesek amiatt, hogy a régió gyengébb államaiban váratlan kötvényeladásokkal lehet számolni. Portugália, Spanyolország és Olaszország várhatólag magas árat fizet azért, hogy megcsapolja a tőkepiacokat az idei év első jelentős azon próbája során. A kötvényeladások nagy kérdése, hogy az euróövezet perifériáján lévő országok képesek-e elviselhető költségek mellett finanszírozni óriási adósságukat. A feszültség nem enyhül,  hiszen Portugália cáfolta, hogy mentőcsomagra szorulna, annak ellenére, hogy a lapjelentések szerint Berlin és Párizs is igyekezett meggyőzni arról, hogy forduljon az EU-hoz mentőövért.

"Egyértelmű, hogy a szuverén problémája még fennáll, és a piac örömmel szabadul meg az eurótól" - hangoztatta egy amerikai befektetési bank alkusza a Reutersnek nyilatkozva.

Eközben a nyersolaj jegyzése barrelenként 90 dollár felé kúszott, a múlt heti 3,2 százalékos csökkenés után, azt követően, hogy szivárgás miatt lezárták az egyik alaszkai csővezetéket, amelyen az amerikai nyersolajtermelés 12 százalékát szállítják.

mentőcsomag deviza Portugália szuverén adósság svájci frank euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek