Pénz- és tőkepiac

Nyugdíj: Több ezer kényszerből átlépő jelentkezik naponta

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) közölte: naponta több ezren jelentkeznek náluk, hogy elhelyezzék nyilatkozatukat arról, hogy kényszer hatására, a pénztári törvény következményeitől félve kerülnek vissza a magánnyugdíj rendszerből az államiba.

A jogfenntartó nyilatkozatokat a VDSZ székházában éjjel-nappal átveszik, és ingyen helyezik ügyvédi letétbe. Ez az irat biztosíthatja a magánpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (Ab) helyt ad a szakszervezet beadványának, s megsemmisíti a pénztári törvényt.
 
A dokumentumokat a szervezet honlapjáról naponta 14 - 16 ezren töltenek le - közölte Székely Tamás. A VDSZ elnöke elmondta, a hozzájuk fordult nyilatkozók között "feltűnően sok a közszférában dolgozó", aki a szervezet szerint kilátásba helyezett felmondástól félve nem mer a nyugdíjpénztárban maradni, és így jelezné, hogy kényszer hatására kerül át az állami rendszerbe.

Az érdekvédelmi szervezet a közelmúltban az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozva kezdeményezte az AB-nál az ominózus törvény hatályon kívül helyezését. Az érdekvédők erősen aggályosnak tartják egyebek mellett azt a rendelkezést, amely a magánpénztári tagot a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon való személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezi arról, megtartja-e tagságát.

A módszer az alapjog szükségtelen és aránytalan korlátozása, és egyértelműen mutatja, hogy a törvényalkotók célja a szabad választás befolyásolása, megnehezítése, az elrettentés és a megfélemlítés - állítja Székely. Az elnök szerint nyilvánvaló az a szándék is, hogy a pénztártagok számára az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű és gyors, elfogadható megoldás.

Az érdekvédők alkotmányosan aggályosnak tartják azt is, hogy alig van idő részletesen megismerni a tagságban maradás vagy az állami rendszerbe való visszalépés következményeit, s a törvény ezzel gyakorlatilag megfosztja a tagokat az önrendelkezési jogtól. Az elnök kijelentette, amennyiben az AB elutasítja a megszüntető kérelmüket, Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.

letét Vegyipari Dolgozók Szakszervezete jogfenntartó VDSZ nyilatkozat felmondás
Kapcsolódó cikkek