Pénz- és tőkepiac

ONYF: Nem javasoljuk, de elfogadjuk a Stabilitás nyilatkozatát

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal (ONYF) állásfoglalást tett közzé a Stabilitás Pénztárszövetség által készített kétféle nyugdíj-nyilatkoztról.

Az ONYF leszögezi, hogy a Pénztárszövetség honlapján elhelyezett "Nyilatkozat magánnyugdíjénztári tagság fenntartásáról" elnevezésű nyomtatvány a társadalombiztosítási jogszabályok szerint későbbi igényt, követelést, illetőleg a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést nem alapozhat meg.

Ettől függetlenül a jogfenntartó nyilatkozat az ONYF által előkészített nyomtatványra feljegyezve vagy ahhoz csatolva átvételre kerül, és nem befolyásolja a tagság fenntartásáról szóló Nyilatkozat érvényes megtételének a joghatását.

Kétségtelen tény – fogalmaz az ONYF – hogy a jogszabályok a nyilatkozat megtételére formakényszert nem írnak elő, ugyanakkor a Pénztárszövetség honlapján közzétett, magánnyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló Nyilatkozat alkalmazását azért nem javasolja az ONYF, mert az abban feltüntetett adószám (adóazonosító jel) olyan adat, amit a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek törvényi felhatalmazás hiányában csak az ügyfél írásbeli - jelen esetben jegyzőkönyvben rögzítésre kerülő - felhatalmazása esetén kezelhetnek. Ezzel a nyilatkozat-tételi eljárás jelentősen bonyolultabbá, hosszadalmasabbá válik – véli a szervezet.

Az ONYF emellett leszögezi: az esetleges fennakadások, illetőleg a félreértések elkerülése érdekében az ONYF ez utóbbi - jogfenntartó nyilatkozattal ellátott, illetőleg az egyénileg elkészített - nyilatkozatok átvételének kötelezettségére a mai nap folyamán nyomatékosan felhívta a személyes nyilatkoztatást végző nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek figyelmét.

A Főigazgatóság véleményt fogalmazott meg a Stabilitás másik nyilatkozatáról is, amelyet azoknak javasol, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Az ONYF leszögezi, hogy nem gyűjt, illetve továbbít olyan iratokat, amelyek a visszalépők jogfenntartási szándékával kapcsolatosak, vagyis nincs értelme megpróbálni a "Jogfenntartó nyilatkozatot" az ONYF-nek átadni.

Mint arról korábban beszámoltunk, több az ONYF különböző szervei több esetben elutasítottak a Stabilitás pénztári tagság fenntartásával kapcsolatos nyilatkozatát, illetve aláírás és átvételi elismervény nélkül tették el a dokumentumot.

Stabilitás jogfenntartó nyilatkozat ONYF nyugdíjpénztár Pénztárszövetség
Kapcsolódó cikkek