Pénz- és tőkepiac

Óriásit buktak a bankok

Európa néhány legnagyobb bankjának profitja akár negyedével is csökkenhet a különböző európai országokban újonnan bevezetett tíz új adó együttes hatása következtében - írja a The Financial Times.

Az jelentése szerint – amelyet az Európai Tanács múlt havi ülésére készítettek – az új adók leginkább a francia Crédit Agricole bankot sújtják majd, amelynek adózás előtti nyeresége akár 24 százalékkal is csökkenhet. A legsúlyosabban érintett bankok között szerepel az ING csoport, amelynek profitja 21 százalékkal csökkenhet, és a dán Danske Bank, amelynek nyeresége pedig 15 százalékkal mérséklődik, a jelentésben szereplő számítások szerint.

A bankok vitatták a prognosztizált hatást. A Crédit Agricole szerint a saját számításai azt mutatják, hogy csak 64 millió euró összegű adót fizet Franciaországban, ami a 2009-re vonatkozó adózás előtti 1,5 milliárd eurós profitjának 4 százaléka.

A pénzintézet más európai országokra vonatkozó kitettsége saját bevallása szerint minimális. A Danske Bank pedig megjegyezte, hogy a dán bankadó az előzetesen finanszírozott kölcsönök összegét is beszámították az adóalapba, amelyek pedig nem jártak pénzügyi kockázattal.

profit Danske Bank Bank veszteség ING Crédit Agricole bankadó
Kapcsolódó cikkek