Pénz- és tőkepiac

Száraz csővezetékek - Tovább száguldhat az olajár

A Brent minőségű olaj ára szerdán barrelenként 98 dollár közelében járt, ami a legmagasabb árszint 2008 októbere óta.

A Brent minőségű olaj ára februári szállításra barrelenként 8 centtel drágult, 97,69 dollárra, miután kedden a 97,82 dolláros szintet is megérintette. Az amerikai nyersolaj ára pedig 3 centtel 91,14 dollárra emelkedett. A magasabb árakat megtámogatták azok a prognózisok is, amelyek szerint ezen a héten nagyobb lesz a kereslet a fűtőolaj iránt, mivel az Egyesült Államok északkeleti része, amely a világ legnagyobb fűtőolaj-piacának számit, újabb hóviharra készül.

A Reuters elemzése szerint ez azzal magyarázható, hogy a Norvégiában és Alaszkában történt kényszerű termelésleállítás miatt egyre többen számítanak arra, hogy gyorsuló ütemben szűkülni fog az ellátás az Atlanti térségében, a Közel-Keleten és az ázsiai- Csendes óceáni  olajpiacokon.

A Mitsubishi Corp. elemzője a Reutersnek elmondta: a jelentős ázsiai kereslet mellett már a kisebb termelésleállások is áringadozásokat okoznak. Tony Nunan úgy látja, a befektetők eleve magasabb készleteket várnak el a veszélyesebb geopolitikai környezetben.

Az árak tehát annak ellenére emelkednek, hogy a transz-Alaszka olajvezeték négy napi szünet után holnaptól ismét szállíthat olajat. Az üzemeltető Alyeska megkapta a kormányzati engedélyt a tesztüzem megkezdéséhez, a cég azonban nem adott tájékoztatást arra vonatkozólag, mennyi olajat szállíthatnak az újraindított vezetéken.

Ugyanakkor a norvég olaj- és gáztermelő, a Statoil gázszivárgás miatt leállította a kitermelést a Snorre és a Vigdis mezőkön, ami napi 157 ezer hordós olajkiesést jelent. A vállalat nem közölte, mikorra tervezi a kitermelés folytatását, ez pedig növeli az aggodalmakat a hideg téllel küzdő Európa ellátásával kapcsolatban.

transz-alaszka olajár termelés olaj vezeték hordó Brent
Kapcsolódó cikkek