Pénz- és tőkepiac

Tömegével adják le a nyilatkozatokat - A portás is besegít az ONYF-nél

A hétvégéig több mint húszezer jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a pénztártagok a vegyipari szakszervezethez (VDSZ). A nyugdíjbiztosító igazgatóságokon nincs fennakadás, Budapesten, a Fiumei úton - a legnagyobb ügyfélszolgálatnál - a portások osztják a sorszámokat, hogy az ügyintézést gyorsítsák.

A Világgazdaság információi szerint délután 4 óra előtt már 91 100 nyilatkozatot iktattak a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon, vagy az ONYF-nél.

Az ONYF sajtótitkára, Szőke Lovas Zsuzsa arról tájékoztatott, hogy aki 6 órakor a helyszínen tartózkodik, mindenképpen sorszámot kap, így nyilatkozatát is regisztrálják. Szőke Lovas Zsuzsa szerint a végleges számot megtippelni nem lehet, végeredményt holnap 10 órára ígér az ONYF.

A VDSZ budapesti központjában a hétvégén is be lehetett adni a nyilatkozatokat, csak szombaton több mint 1 200-at juttattak el a szakszervezethez a pénztártagok - mondta Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: a nyilatkozatokat ma éjfélig fogadják. Postán is el lehet küldeni, ebben az esetben fontos, hogy a bélyegzőn január 31-i pecsét legyen, és tértivevénnyel adják fel.

A VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat. A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg".

Hétfőn reggel 8.50-ig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 76 588-an nyilatkoztak arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kívánnak maradni. Bár kora reggel az utcán kígyóztak a sorok a nyugdíjfolyósító mindhárom budapesti irodájánál, néhány órával később az ügyintézés már zökkenőmentesen haladt. Az azonban beigazolódott, hogy akik a magán-nyugdíjrendszerben való maradásról szóló nyilatkozatot nagyon sokan hagyták az utolsó pillanatra.

 

letét ügyfélszolgálat jogfenntartó VDSZ nyugdíjbiztosítási nyilatkozat ONYF nyugdíj
Kapcsolódó cikkek