Pénz- és tőkepiac

Túl a "vételi pánikon"? Negatív korrekció jöhet a piacokon

Élénkült a részvénypiac forgalma az elmúlt héten, és - a gyógyszergyártók kivételével - erősödtek a főbb részvények. A hazai tőzsde egyértelműen felülteljesítő volt.

 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22.972,18 ponton zárt pénteken, 583 ponttal, 2,6 százalékkal magasabban az előző heti záróáránál. A heti forgalom 104,3 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 73,9 milliárd forint értékben születtek üzletek. A napi forgalmak a héten 20 milliárd forint fölött alakultak (tavaly az éves átlag 22,1 milliárd volt), leszámítva a hétfői 6,7 milliárdos adásvételt, utóbbi az amerikai piacok aznapi zárva tartásának következménye.

A magyar piac a több heti pangás után a múlt héten nagy lendületet vett, és az index átvitte a 200 napos mozgóátlagot, valamint a 22 700 környékén tornyosuló ellenállást is - emelte ki heti összefoglalójában a CIB Bank. A vezető papírok közül az OTP és a Mol tudott számottevően erősödni. Az OTP mozgása különösen figyelemreméltó, hisz a papír végre kitört az őt november óta fogva tartó sávból - jegyzik meg az elemzésben, hozzátéve, hogy az erősödés valószínűleg a jobb belföldi fiskális kilátásoknak és az erősödő forintnak is köszönhető.

A forint euróval szembeni árfolyama 272 körüli értékeken is járt a hét közepén, pénteken azonban kissé gyengült a forint a jegybank hétfői kamatdöntésével kapcsolatos bizonytalanság miatt.

Az alapkamat alakulásával kapcsolatos elemzői várakozásokról itt olvashat

A piaci szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a részvénypiacok "túlvettek", az év eleje óta a főbb európai tőzsdeindexek átlagban 10 százalékot emelkedtek, az amerikai mutatók pedig ennél is nagyobb mértékben, közel 15 százalékkal erősödtek. A piaci optimizmus azonban bármikor megtörhet, rövid távon inkább negatív korrekciót jósolnak.

Nemzetközi kitekintés

A nemzetközi vezető piacok a héten nem tudtak már tovább emelkedni, az USA vállalati gyorsjelentéseket rendre profit realizálások követik már a várakozásoknak megfelelően - írja a Raiffeisen heti részvénypiaci hírlevele. Rövid távon lényegesen nagyobbak a lefelé mutató kockázatok és több, mint időszerű és valószínű egy egészséges konszolidáció a piacon. A piac túlvettsége technikai szempontból és egyéb a piaci optimizmust mérő adatok továbbra is extrém tartományban vannak. Mindez pedig lokális piaci csúcsok környékén szokott jellemző lenni. Ráadásul az S&P 500-ban az 1300-as szint masszív technikai ellenállás is egyben. Akinek van long pozíciója ezen a szinten érdemes profitot realizálni és később próbálni visszavenni, miután alapvető trendfordulóra nem számítunk. A jövő héten folytatódik az eredménydömping, de több fontos makroadat is napvilágot lát.

Hazai pályán

Egyértelműen felülteljesítő volt a hazai piac. Vélhetően még nem az országgal kapcsolatos bizalom az, amely hirtelen nőni kezdett, hanem a magyar eszközök a tavaly év végi ralli nagy részéből kimaradtak, kevésbé feszítettek még, mint mások, így most sorra kerültek a „vételi pánikban” - írja a Raiffeisen heti részvénypiaci hírlevele. Az OTP a héten erős forgalom mellett törte át a kritikus 5500-as szintet felfelé, így ezzel elvileg a papír újra jól néz ki, erősnek mutatkozott az előző napokban is, és gyakorlatilag nagyjából 6000-ig nyitva is van a tér technikai szempontból.

A probléma azonban az, hogy a további emelkedés csak a kinti piacok támogatásával képzelhető el, így rövid távon erősen kérdéses, hogy valóban tesztelni tudja-e a 6 000-es szinteket, long pozíció tartása ezért a kitörés ellenére kockázatosabb. Lényeges, hogy bármely long pozíció stop-ját 5 500 alá ki kell tenni - vélik a pénzintézet szakemberei. A MOL vissza tudott térni korábbi lokális csúcsának szintjére, érdemben meghaladni azonban nem tudta, és ezeken a szinteken ismét erőteljesen nőtt a forgalom. Rövid távon továbbra is túlvett. A Raiffeisen fenntartja véleményét, hogy a MOL egy egészséges konszolidációs időszak előtt állhat és lényegesen nagyobbak most a lefelé mutató kockázatok, így ajánlásukat fenntartják.

Fontosabb támasz 21 500 környékén van lefelé, minimum ennek az érintését valószínűsíthetjük, de alapvetően ezen szint alá várjuk a papírt. Továbbra is erősen alulteljesítő a Richter, a kritikus 44 000-44 500-as szintek áttörésének a lehetőségét egyelőre levehetjük a napirendről.

Többek között az is nyomás alatt tartja most a papírt, hogy szinte kész tényként lehet már kezelni, hogy a kormányzat százmilliárd forintot kíván elvonni a gyógyszerkasszából. A mikéntjét azonban még nem lehet tudni, a gyógyszertámogatások csökkentése borítékolható, közvetlen elvonásról a cégek esetében még nem volt szó idén, de van rá esély. Bár fundamentális oldalról továbbra sem indokolt, jelentősen nőtt az esélye, hogy a 42 000-es kulcsszint elesik, amennyiben a hazai piac is elkezdi korrekciós fázisát, ezzel jelentősebb teret nyitva lefelé. A szektortárs Egis továbbra is a 20-21 ezres sávban, egyelőre maradhat ebben. 550 körül mozog az MTelekom, de várhatóan megint nem fogja tudni megtartani az e feletti szinteket tartósan és az eheti piaci ralliból sem tudta kivenni a részét, így erre pozíciót felvenni nem ajánlott.

A hét számokban

A BÉT-en a vezető részvények a gyógyszeripari papírok kivételével nyereséggel zárták a hetet. A 104,3 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 58,5 százalékot tett ki, a Mol csaknem 21 százalékkal, a Magyar Telekom több mint 9 százalékkal, a Richter pedig közel 5 százalékkal részesedett.

Az OTP részvények egy hét alatt 7,08 százalékkal drágultak, 5 750 forintra nőtt az árfolyamuk. A Mol 2,28 százalékkal 22 400 forintra erősödött. A Magyar Telekom részvények ára 0,55 százalékkal 549 forintra emelkedett.

A Richter 1,6 százalékkal 42 550 forintra gyengült, a másik gyógyszeripari az Egis árfolyama pedig 1,92 százalékkal 20 695 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX alig változott, az 1.960,44 pontos pénteki záró értéke mindössze 2,45 ponttal, 0,13 százalékkal volt magasabb az egy héttel korábbinál.

részvény ralli Egis OTP BUX bét Mol részvénypiac Richter
Kapcsolódó cikkek