Pénz- és tőkepiac

Citi: Káoszhoz és válsághoz vezet Berlusconi szexbotránya

A Citigoup elemzése szerint Silvio Berlusconi sorozatos botrányai destabilizálják az olasz kormányt és ezzel növelik annak valószínűségét, hogy a piac nagyobb figyelmet fordít Olaszország számtalan gazdasági problémájára.

A Berlusconival kapcsolatos ügyek növelik a kormány bukásának esélyét, ez pedig komoly gond, hiszen nincs utód, aki átvehetné a miniszterelnök szerepét – olvasható a Citigroup elemzésében, amit a Business Insider idéz.

Ez azonban csak egy Olaszország tornyosuló problémái közül, hiszen az ország déli régiója rendkívül fejletlen, elmaradott infrastruktúrával. A gyorsan öregedő társadalom komoly demográfiai gondokat okoz, emellett – és ez a legsúlyosabb – az ország tetemes adósságot halmozott fel. A Citi úgy látja: most, hogy a figyelem Berlusconi botrányai összpontosul, tovább halogatják a szükséges strukturális reformokat, ez pedig tovább rontja a helyzetet.

A Citi megfogalmazása szerint igen nagy annak valószínűsége, hogy Berlusconi bukása lassú és fájdalmas folyamat lesz, amelyet káosz követ, ez pedig a legkevésbé sem jó hír a befektetők számára.

demográfiai Berlusconi szexbotrány adósság infrastruktúra adósságválság
Kapcsolódó cikkek