Pénz- és tőkepiac

Javított a jó öreg font - Vége a fejlődők sikerének?

A font szerdán erősödött Ázsiában, miután Nagy-Britanniában az infláció gyorsulása megerősítette a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat.

A fontot 1,6150 dollár körül adták-vették, ám jegyzése egy időben 1,6170 dolláros szintet is elért. A Reuters szerint a brit fizetőeszköz öt havi csúcsot ért el a valutakosárral szemben, miután kedden közzétett jelentések szerint az a szigetországban 4 százalékra szökött fel, ami kétszerese a Bank of England célkitűzésének.

Az adat arra késztette Mervyn Kinget, a jegybank elnökét, hogy elismerje: a kamatlábak gyorsabban emelkedhetnek, mint ahogy azt közgazdászok korábban várták. Elemzők ezért ma már arra számítanak, hogy májusban kamatemelésre kerül sor.

Miközben a britek szigorításra készülnek, a befektetőket más tényezők is elterelhetik az eddig favoritnak számító fejlődő piacoktól. A fejlődő piacok az év eddig eltelt részében messze nem teljesítettek olyan jól, mint a fejlettek. Az MSCI japán index 7,5 százalékkal emelkedett, miközben az MSCI Ázsi-Csendes-óceáni térség mutatója csak 2 százalékot tudott javítani.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint február első két hetében mintegy 10 milliárd dollárnyi tőke vándorolt át a fejlődő piacokról az Egyesült Államokba. "A kérdés az, hogy megfordul a trend, ami eddig a fejlődőkhöz terelte a bikákat vagy csak a portfólió kiegyensúlyozása zajlik" – fogalmazott a Citigroup ázsiai befektetési részlegének vezetője. Rodrigo Zorilla egyébként az utóbbi verzióban hisz. A szakértő szerint a piacok kissé idegesek a bizonytalan közel-keleti helyzet miatt, de amint elül a por, megáll a tőkekiáramlás.

Bank of England font Citigroup MSCI fejlődő piac kamatemelés jegybank
Kapcsolódó cikkek