Pénz- és tőkepiac

Közel százezren biztosan maradnak a magánnyugdíj-rendszerben

Az utolsó napokban felszökött a nyilatkozatot tévő pénztártagok száma

A magánkasszáknál maradó nyugdíjpénztári tagok száma akár a 100 ezret – a tagok számának több mint a 3 százalékát – is elérheti a Világgazdaság számításai szerint a hosszabb nyitva tartással üzemelő ügyfélszolgálatokon. Délután négy óra körül a már regisztrált és iktatott nyilatkozók száma közel 92 ezer volt, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótitkára arányosított becslést a majdani végeredményről nem kívánt közölni.

Az biztos, hogy aki este hat óráig sorszámot kapott, mindenképpen sorra is került – tette hozzá Szőke Lovas Zsuzsa. Az összesített adatokat ma tíz órára ígérték.

Mivel tegnap volt az utolsó esély a nyilatkozatok megtételére, már kora reggel kígyózó sorok álltak a nyugdíjfolyósító mindhárom budapesti irodájánál, azonban néhány órával később az ügyintézés már zökkenőmentesen haladt. Beigazolódtak azok a várakozások, hogy a maradók döntő többsége az utolsó pillanatra hagyja nyilatkozatának megtételét. Az ONYF szerint ez akkor sem lett volna másként, ha a törvényi határidő esetleg más dátumot jelölt volna meg határidőként.

Aki a magánrendszert választotta, annak személyesen kellett nyilatkoznia erről a 36 nyugdíj-biztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. Aki nem nyilatkozott, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései – a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam – adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1-je után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (ennek az idén december 1-jétől nyugdíj-hozzájárulás lesz a neve); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

A magánkasszák teljes körét képviselő Stabilitás Pénztárszövetség jogfenntartó nyilatkozat megtételét ajánlotta azoknak, „akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg”. A nyilatkozat aláírója kijelenti: kifejezetten a jogszabályi korlátok miatt lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, és arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani. 


[enews_gallery id='260032']

reálhozam tb átlépés magánkasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek