Pénz- és tőkepiac

Peking szívesen és hatékonyan zsarolja Washingtont

A WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból látható, hogy Kína szívesen használja politikai befolyásolásra a tulajdonában lévő, 900 milliárd dollárnyi amerikai államadósságot.

A WikiLeaks iratai szerint Peking olyan ügyekben szeret beavatkozni Washington dolgaiba, mint Tajvan szuverenitása vagy az Egyesült Államok fiskális politikája. Egy 2008 októberében kelt távirat egy magas rangú kínai tisztségviselőre utalt, aki a Tajvannal kötendő amerikai fegyvereladási szerződéstől tette függővé, hogy Kína vásárol-e amerikai állampapírokat a továbbiakban - jelenti az AFP.

A Pentagon a távirat keletkezése előtt pár nappal értesítette a Kongresszust, hogy kész 6,5 milliárd dollár értékű fegyvert eladni Kína ősellenségének, Tajvannak. Washington végül valóban értékesítette a fegyvereket, bár a Tajvan által igényelt F-16-os vadászgépeket végül nem szállították le. Liu Jiahua, a WikiLeaks által idézett táviratban szereplő kínai diplomata jelentésében úgy fogalmazott: a tajvani fegyvereladás megnehezíti Peking számára az amerikai állampapírok megvásárlását, hiszen ez "nehezen magyarázható meg a közvélemény számára".

A kínai diplomácia hozzáállása azért is érdekes, mert egy 2009 márciusi amerikai táviratból kiderült: az amerikai vezetést igen érzékenyen érinti minden, a kínaiak amerikai államkötvény állományával kapcsolatos kijelentés. Erre utal, hogy egy héttel azután, hogy Wen Jiabao kínai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki az amerikai papírok állománya miatt, az amerikai diplomaták jelentést küldtek Washingtonba, azt kérdezve, hogy mire utalhatott ezzel a kommunista ország miniszterelnöke?

A titkos iratból az is kiderült, hogy a bejelentés nyomán azonnal megkezdődött a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy Kína esetleg csökkenti amerikai államkötvény-készletét. A táviratból kiolvasható, hogy az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője is felvilágosítást kérne ez ügyben.

Tajvan diplomácia fegyvereladás államkötvény WikiLeaks kínai állampapír amerikai
Kapcsolódó cikkek