Pénz- és tőkepiac

Szabadon betekinthet az állam a nyugdíjpénztárak titkaiba

Jövő tavasztól lehetnek egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben – döntött tegnap az Országgyűlés. Az adatvédelmet szigorító kisebb módosításokkal elfogadták azt a javaslatot, amely alapján az állami ellenőrzés kiterjedhet a magánpénztárak üzleti titkaira is.

Visszamenőleg is vizsgálhatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magánnyugdíjpénztárak adatait – az Országgyűlés hétfő délután fogadta el Selmeczi Gabriella és Mátrai Márta erről szóló törvényjavaslatát. A törvény indoklása szerint ez biztosítaná, hogy aki átlépett az állami nyugdíjrendszerbe, az láthassa, korábbi pénztára jól gazdálkodott-e.

Az eredeti elképzelésekhez képest több ponton is változott a törvény a benyújtása óta. A gazdasági bizottság javaslatára került be a végleges szövegbe az, hogy idén december és 2012 márciusa közt személyre szabottan át kell adni az államnak az átlépők adatait, hogy létrehozhassák az egyéni számlás társadalombiztosítási rendszert. Egy fideszes módosító indítvánnyal pedig szigorították az adatvédelmi rendelkezéseket, a Kehi így nem használhatja fel az adatokat más célra, ha az ellenőrzés már lezárult.

Azt a kormánypárti képviselők is elismerték a törvény korábbi vitáiban, hogy az egyéni számlavezetés nem jelent automatikusan garanciát arra, hogy a kiszámításakor az ott szereplő összeget fogják kiutalni, az csupán egy iránymutató adat lesz. Rogán Antal a gazdasági bizottság elnökeként is annyit mondott: ez a javaslat az alapot teremti meg ahhoz, hogy később valóban személyre szabva lehessen nyugdíjat adni.

A módosítások azonban változatlanul hagyták a magánnyugdíjpénztárakkal szembeni szigort, így nyolc nappal azután, hogy Schmitt Pál aláírja a törvényt, a Kehi szabadon betekinthet a magánpénztárak üzleti titkaiba is. Erre eddig csupán akkor volt lehetőség, ha azt vizsgálták volna, hogy a költségvetési eszközökkel szabályosan gazdálkodtak-e.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Schmitt Pál Mátrai Márta Selmeczi Gabriella egyéni számla magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek