Pénz- és tőkepiac

60 százalékos esélyünk van a katasztrófára

A Fitch Ratings felmérése szerint 60 százalék az esély arra, hogy 2013 közepén Kínát bankválság éri el annak nyomán, hogy rekord összegben nyújtott hiteleket és növekedtek az ingatlanárak az országban.

A Fitch szerint a banki mérlegekben a lyukak képződésének kockázata növekszik, ha a jelenleg is növekvő ingatlanbuborék kipukkad. Ezt Richard Fox, egy vezető londoni igazgató hangoztatta telefonon adott interjújában.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy kínai bankok 2009 és 2010 folyamán azzal járultak hozzá az ingatlanárak égbe szökéséhez, hogy rekord nagyságú, 17,5 trillió jüanos összegben  (2,7 trillió dollár) nyújtottak kölcsönöket a gazdaságösztönző program keretében.

A szabályozó hatóságok azzal igyekeztek megfékezni a hitelezőket sújtó kockázatokat, hogy stressz teszteket írtak elő és fékezték a hitelezést a helyi önkormányzatok részére. A hitelminősítő szervezet szerint a Kínában nyújtott hitelek mennyisége 18,6 százalékkal nőtt 2008 és 2009 folyamán, miközben a lakásárak megugrottak.

Az Asianomics Ltd. hongkongi tanácsadó cég szerint a hitelnyújtás szárnyalása azt eredményezheti, hogy az úgynevezett "rossz kölcsönök" összege elérheti a 400 milliárd dollárt.

A Fitch Ratings „MPI3’ kategóriába sorolta Kínát, vagyis a legmagasabb „rendszerszintű” kockázattal illette – írja a Bloomberg.

Richard Fox kommentárja igen aggasztó, ugyanis azt mondta, hogy az izlandi és írországi válságot is előre jelezte a mutató, és 1980 óta megfelelően működik.

A Fitch a Nemzetközi Valutaalap (IMF) definícióját követi a rendszerszintű financiális krízis tekintetében. A nagyszámú csődhelyzetek miatt a vállalatok nem tudják visszafizetni a pénzügyi intézeteknek a hitelt a szerződési időn belül.

Azonban Fox elismerte, a mutató hibájának sorolható be, hogy nem jelezte a spanyol bankrendszerre nehezedő nyomást. A közgazdász szerint a feltörekvő országok bankrendszerei sokkal érzékenyebbek a rendszerszintű stresszre, és jelentős kockázatot jelent, amikor a hitelezés növekedése több mint két éven keresztül meghaladja a 15 százalékos szintet (éves alapon), és a lakásárak több mint 5 százalékkal emelkednek

A Fitch aggodalmát ellensúlyozza, hogy a kínai banki felügyeleti szerv beszámolója szerint a banki nyereségek emelkednek, a tőkemegfelelési mutatók sem adnak okot az aggodalomra, miközben a nem teljesülő hitelek aránya csökken. Az iparág „kapitalizációja érezhetően erősödött 2010-ben” – mondta Liao Qiang, a Standard & Poor’s pénzügyi intézményekért besorolásáért felelős igazgatója.

A hitelezési veszteségekre megfelelő a tartalékképzés és erős a likviditás, azonban valószínű, hogy a kínai bankokra fokozatosan nehezedik a nyomás, a hitelköltségek emelkedésével a rossz hitelek állományának növekedésével. Különösen nagy veszély a helyi önkormányzatok finanszírozása – mondta Qiang.

Ha a kínai bankszektorra nehezedő nyomás fokozódik, és növekszik a nem teljesülő hitelek állománya, valamint a Fitch által vizionált ingatlanpiaci buborék kipukkad, akkor a világ több országa is nehéz helyzetbe kerülhet.

Mivel Kína a legnagyobb hitelezője a világnak, így egy bankválság megrengethetné a törékeny világgazdasági fellendülést. Miközben Európában az adósságválság okoz gondot, az Egyesült Államokban is aggodalomra ad okot befektetői körökben a magasa államadósság.
Egy kínai bank – és ingatlanpiaci – válság újra kockázatkerülésre késztetheti a befektetőket, a csökkenő likviditási környezetben pedig kevés tér maradna a bizalom helyreállítására.

Rogoff már figyelmeztetett

Kenneth Rogoff a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezető közgazdásza már tavaly figyelmeztetett, hogy elkezdődött a kínai összeomlása, ami káros hatást fog gyakorolni az ország bankrendszerére.

A kínai vezetés már szigorító intézkedések bevezetésén dolgozik, így a jelzáloghitelek minimális kamatlábának és a kötelező önrész arányának emelésével igyekszik megfékezni az ingatlanpiaci recessziót, ugyanis már tapasztalható a forgalom visszaesése, az árak emelkedése viszont nem állt meg. Kenneth Rogoff világhírű gazdasági szakértő szerint a gyors növekedésének következtében a kínai gazdaság velejárója, hogy időként válságos helyzet alakul ki.

Wen Jiabao miniszterelnök március 5-én megígérte, hogy nagyobb erőfeszítéseket tesznek az ingatlanpiac lehűtésére, s a törvényhozók tudomására hozta, hogy a lakásárak "óriási" növekedése egyes városokban már általános aggodalmat keltenek.

A kínai vezetés már szigorító intézkedések bevezetésén dolgozik, így a jelzáloghitelek minimális kamatlábának és a kötelező önrész arányának emelésével igyekszik megfékezni az ingatlanpiaci recessziót, ugyanis már tapasztalható a forgalom visszaesése, az árak emelkedése viszont nem állt meg. Kenneth Rogoff világhírű gazdasági szakértő szerint a gyors növekedésének következtében a kínai gazdaság velejárója, hogy időként válságos helyzet alakul ki. -->

ingatlanbuborék felmérés bankválság Bank stressz teszt kínai Fitch
Kapcsolódó cikkek