Pénz- és tőkepiac

A "harag napját" március 11-ére tervezik

Az amerikai részvénypiacot befolyásoló legerősebb hatás továbbra is az emelkedő olajárak kérdése.

Szerző: Tradenet Global

Csütörtökön a Dow Jones eddigi legjobb 2011-es eredményét regisztrálhatta a jó munkanélküliségi adatokra és a csökkenő olajárra számító befektetők miatt. A jó munkanélküliségi adat ugyan megérkezett – 192 ezer új álláshely keletkezett – de az olaj ára 104 dollárra emelkedett.

Ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb ár, és ez jelentős napon belüli veszteséget okozott. Az indexek a hetet végül kicsi pluszban zárták – a Dow Jones +0.33%-ot, az S&P 500 index +0.1%-ot, a NASDAQ pedig +0.19%-ot emelkedett.

A héten megjelenik néhány gazdasági adat, de a befektetők főként a líbiai harcokra koncentrálnak. Olyan hírek is megjelentek, hogy az egyik oldal szabotálná az olajellátást. Szaúd-Arábiában „a harag napját” március 11-ére tervezik.

 
S&P500 (SPY)

Két évvel a piac mélypontja után az S&P 500 index megduplázta értékét. Szép egybeesés ez, ugyanakkor intő jel lehet arra, hogy a közeljövőben eshetnek a részvényárak. A méltán híres technikai elemző, W.D. Gann szerint a jelentős évfordulók gyakran kulcsfontosságú pontok, amik trendfordulókat idézhetnek elő. A 100%-os elmozdulás után gyakran következik be fordulat a piacon.

A piac jelenleg az 1295 és 1330 pontos szint között ingadozik. Az 50 napos exponenciális mozgóátlag közel van, 1296 ponton áll jelenleg. Az intézményi befektetők e mozgóátlag környékén szeretnek ráerősíteni a pozícióikra. Ha ez a szint elesik, az annyit jelent, hogy a profik nem tartják jó ötletnek a pozíciókra való rávásárlást, és nincs elég támogatás a piacon. Ez lehet tehát az a pont, ahol megláthatjuk a piac irányultságát

munkanélküliség Dow Jones S&P Szaúd-Arábia Líbia mozgóátlag olaj tradenet
Kapcsolódó cikkek