Pénz- és tőkepiac

Homályba vesztek a kilakoltatási moratórium részletei

A kormány legalább részlegesen meghosszabbítja a hiteleiket az árfolyamváltozás miatt fizetni nem tudó adósok kilakoltatásával kapcsolatos moratóriumot. A kabinet és a Magyar Bankszövetség közötti tárgyalások ugyanis még távol vannak az eredményes lezárástól.

Várhatóan néhány hetet mégis várni kell a bajban lévő hiteladósok problémáinak megoldására. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő egy vasárnap esti televíziós műsorban azt mondta, a nemzetgazdasági tárca néhány héten belül elkészül a devizahitelesek gondjait megoldani hivatott javaslatcsomaggal.

Szerinte ugyan szerettek volna korábban előállni végleges megoldással, de az egyeztetések az érdekelt felekkel hosszabb előkészítést igényeltek. A szóvivő hangsúlyozta: a kilakoltatási moratórium április 15-e után is fennmarad, és megtalálják ennek a technikai módját is. Szijjártó Péter a devizaárfolyamok befagyasztásáról szóló híreket kacsának minősítette.

Lénárd Mariann, a Banki Károsultjainak Egyesülete főtitkára pedig arról számolt be, javaslataikkal többször is megkeresték a kormányt és bankszövetséget is. Ezek lényege, hogy a bankok és az ügyfelek megállapodhassanak a hitelek alacsonyabb kamat melletti törlesztéséről, valamint az, hogy az adósok, a hitelezők és az állam osztozzon az árfolyamváltozásból adódott veszteségen. Javaslataikra Lénárd Mariann tájékoztatása szerint a kormány nem reagált, a bankszövetség pedig visszautasította azokat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kilakoltatás moratórium lakáshitel Lénárd Mariann
Kapcsolódó cikkek