Pénz- és tőkepiac

Komoly irányváltásra készül a forint

A forint gyengélkedik ma reggel az euróval és a svájci frankkal szemben is, ugyanakkor a Raiffeisen elemzői inkább a deviza erősödését várja a kormány takarékossági programjának köszönhetően.

Egy euróért jelenleg 272,70 forintot adnak és az árfolyam most is gyengül, a tegnapi 272,55 forintos záróárhoz képest. Ma már kereken 23 forintot is adtak a devizáért, az átlag árfolyam eddig 272,49 forint volt.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A dollár újbóli erősödésével és az európai periféria kötvényhozamainak emelkedésével (a görög és a portugál hozamok új történelmi csúcsot értek el) párhuzamosan a forint is elgyengült tegnap. Eközben a régiós versenytárs lengyel zloty szinte változatlanul zárta a napot. A várakozásokat meghaladó januári ipari termelési statisztika arra utal, hogy a tavaly decemberi visszaesés csak átmeneti jelenség volt az emelkedő trendben.

A lila és a szürke trendcsatornák találkozása, valamint a zölddel jelölt 50 napos mozgóátlag jelenléte mind azt sejteti, hogy komolyabb irányváltoztatásra készül a magyar fizetőeszköz – vélik a Raiffeisen elemzői. Forinterősödés esetén a 270 illetve a korábbi mélypontok jelentenék a támaszokat.

A technikai indikátorok egyelőre egymásnak ellentmondásos képet rajzolnak ki, bár többségben vannak az további forint gyengülés felé mutatók. Fundamentális oldalról a Széll Kálmán terv külföldi "sales-elése" miatt inkább a forint erősödését várják a szakértők. A devizakereskedőik ma 272,05-274,30 közötti mozgást várnak.

Ami a svájci frankot illeti, az árfolyam most 210,39 forint a tegnapi 209,62 forintos zárás után. A legrosszabb időszakban 210,51 forintot is ért az alpesi deviza, az átlagár eddig 209,61 forint.

forint Raiffeisen dollár svájci frank euró támasz Széll Kálmánipari termelés árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek