Pénz- és tőkepiac

Lázár: Megfontolásra érdemes a frank árfolyamának rögzítése

A svájci frank forinttal szembeni árfolyamának rögzítése a devizahiteleknél csak egy „megfontolásra érdemes” lehetőség – közölte tegnap Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus ezzel a Hírszerző internetes portál napokban megjelent értesülésére reagált, amely szerint a kabinet egy átmenetileg 190 forint környékén rögzített árfolyammal próbálna meg könnyíteni a gyenge forintárfolyam miatt nehéz helyzetbe került adósok helyzetén.

A svájci frank pillanatnyi árfolyamát itt megnézheti!

A kedvezményes, a mostaninál bő tíz százalékkal alacsonyabb árfolyam három és fél évig, vagyis a kormányzati ciklus végéig tartana ki, ez idő alatt a valódi, azaz piaci áron számolt és a kedvezményes törlesztőrészlet különbsége egy virtuális számlára kerülne, ahol persze kamatozna is – a kamatláb viszont egyelőre nem ismert. Ha lejár a türelmi idő, a felgyülemlett összeget az adósnak vissza kellene fizetnie.

A piaci szereplők körében ugyanakkor az elképzelés nem aratott nagy sikert. A Magyar Bankszövetséget – a szervezet keddi tájékoztatása szerint – nem értesítették ilyen elképzelésről. Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke pedig tegnap úgy nyilatkozott: az elképzelés teljesen irreális, és „ehhez hasonlóról legutóbb az 1970-es években lehetett hallani”.

szabályozás svájci frank devizahitelesek árfolyam frankhitelek
Kapcsolódó cikkek