Pénz- és tőkepiac

"A papírpénz lassú halálának vagyunk jelenleg szemtanúi"

Az arany és az ezüst piacán az árfolyamok egyre emelkednek, mintha csak egy irányt ismernének. A nemesfémárak egyik rekordról a másikra hajszolnak, és az ezüstöt csak hajszál választja már el az 50 dolláros álomhatártól.

Szinte minden piaci elemző egyetért abban, hogy ez a szárnyalás az USA laza monetáris politikájának közvetlen következménye – írja a www.aranypiac.hu.

Lassan kezd ijesztővé válni a féktelen hajsza a mindig újabb rekordok után a nemesfémeknél. Csütörtökön, az elmúlt hét utolsó kereskedési napján (nagypénteken a legfontosabb tőzsdék zárva tartottak) az arany árfolyama ismét új csúcsot döntött, és az ezüst is 31 éve nem látott magasságba ért. A londoni nemesfémpiacon a délutáni kereskedésben egy uncia színaranyért 1 504 dollárt kellett fizetni, három dollárral többet a szerdán elért addigi történelmi rekordnál. Az ezüst unciája 46,26 dollárig emelkedett, és csak alig marad el az 1980-ban elért 50 dolláros örökrekordjától. Idén az ezüst dollárban számolt világpiaci árfolyama már több mint 50%-ot emelkedett.

A rekordvadászat a biztos menedék hírében álló arany és ezüst piacán a befektetők nagymértékű elbizonytalanodásával magyarázható. A jegyzéseknek már napok óta szárnyakat ad egy adósságválságból, inflációs félelmekből, dollárgyengeségből és az arab világ forrongásaiból kotyvasztott elegy, amely tökéletes táptalaj az árfolyamok robbanásához.

Különösen egy a hét elején a Standard & Poor''s hitelminősítő által az amerikai kormányzat felé leadott figyelmeztető lövés adta meg az egész hétre a nemesfémek számára kedvező alaphangot. Az ennek következtében gyengülésnek induló dollárárfolyamra emelkedéssel reagált az arany és az ezüst. A Standard & Poor''s meglepő módon az eddigi stabilról negatívra rontotta az USA adósbesorolásának kilátását, mivel komoly kockázatot lát abban, ha Washingtonban nem sikerül konszenzusra jutni a túlburjánzó államháztartás kordában tartását illetően. Az Egyesült Államok egyedül az idén Kanada gazdaságának éves teljesítményét meghaladó mértékű, 1 400 milliárd dollárnyi új adósságot fog felhalmozni. Az USA adósosztályzatának lerontását a görög államadósság átütemezéséről szárnyra kelő híresztelések követték, ami már csak olajat jelentett a tűzre.

Andrew Roberts, a londoni székhelyű Royal Bank of Scotland befektetési stratégája úgy véli, hogy „a papírpénz lassú halálának vagyunk jelenleg szemtanúi”. Szerinte az arany egyre inkább alternatívát jelent a klasszikus valutákkal szemben. Míg dollárt, eurót vagy jent tetszés szerint sokszorosíthatnak a politikusok, az arannyal és az ezüsttel ez nem lehetséges. A nemesfémek ezért számos befektető számára egyfajta politikai függetlenségi nyilatkozattal érnek fel, amely szerint „világbirodalmak széthullhatnak, de az arany örökre megmarad”.

Az árfolyamok erőteljes növekedését követően mindkét nemesfémnél érik egy korrektúra valószínűsége, amely 10-15%-os mértéket is felvehet. Különösképpen az ezüst meredeken emelkedő árfolyamgörbéje emlékeztet egy kialakulóban lévő zászlórúdra, ami előbb vagy utóbb törvényszerűen korrekciót von maga után. Bár egyelőre nehéz ennek mind a mértékét, mind az időpontját megbecsülni, már rövidtávon célszerű lehet egy az idén januárihoz hasonló visszarendeződésre felkészülni. Az árfolyamban rejlő emelkedő dinamika ettől függetlenül továbbra is erősnek látszik. A piac valósággal ki van éhezve arra, hogy ismét lássa a nagy ezüstárrobbanás idején, 1980. január 18-án egyszer már elért 50 dolláros rekordot. A valószínűleg nem sokára kezdődő árcsökkenés ugyanakkor jó alkalmat kínálhat az ezüst piacára még csak beszállni szándékozóknak, hogy a turbó újbóli bekapcsolásakor már ők is ott legyenek a fedélzeten.

arany nemesfém ezüst papírpénz árfolyam
Kapcsolódó cikkek