Pénz- és tőkepiac

Akciós bankbetétek - Hogyan érhető el a legmagasabb kamat?

Tavaly év végén a kereskedelmi bankok még feltételek nélkül kínáltak évi 8 százalék körüli kamatokat az ügyfelek megtakarításaiért. Mára viszont eltűnőben vannak a betétakciók és többnyire csak kemény feltételek teljesítésével érhető el évi 7 százalékos, vagy annál magasabb kamat.

Az előző esztendő utolsó heteiben az Erste Banknál 8,5 százalék, a Magyarországi Volksbanknál 8 százalék, a UniCredit Banknál 7,7 százalék kamat járt éves szinten annak, aki új megtakarítását vitt a felsorolt hitelintézetekhez. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Alig akad évi 7 százalék, vagy annál magasabb ráadásul az akciósként hirdetett betétek zöme aktív számla-, vagy bankkártya-használatot igényel, vagy más befektetéshez kötött.

A más szolgáltatásokhoz nem kötött betétek közül a legmagasabb, évi 7,5 százalék kamatot a CIB Bank Calssic betétje fizeti. A kiemelkedő kamat azonban a megszokottnál jóval hosszabb, 5 éves lekötésre jár csak. A hitelintézet a 3 éves futamidejű betétet már csak évi 6,5 százalék kamattal díjazza.

„Vajas kenyér egyszerűségű” üzletek mellett foglalt állást lapunknak adott interjújában Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank új vezérigazgatója. A hitelintézet ilyen könnyen átlátható és elfogadható betétet kínál. A 6 hónapos futamidejű konstrukció kamata évi 7 százalék és bankon kívülről hozott, új forrás elhelyezésén kívül semmi más feltétele nincs a kiírt kamat elérésnek.

Szintén évi 7 százalék kamatot fizet a UniCredit Bank évi 2 hónapos betétjére. Ennek a konstrukciónak előnyére válik a bonyolultsága, mert az rugalmasságot jelent. A betétes ugyanis részösszeget vehet fel a lekötött betétből úgy, hogy a felvett összeg után időarányosan 5 százalék, a bankban maradó után 7 százalék kamatot kap. A legkisebb kivehető összeg 50 ezer forint a lekötésben maradó összegnek pedig legalább 200 ezer forintnak kell lennie. A UniCredit Bank 3 évre évi 6,5 százalék, 5 évre évi 7 százalék kamatot fizet.

A bonyolultabb konstrukciók közül az OTP Bank 3 hónapos Bónusz betétje a kamatrekorder évi 7,7 százalékkal. Ennek eléréshez két feltételnek is eleget kell tenni. Egyrészt a betétlekötés hónapjának 15-e előtt három hónappal nem érkezhet jövedelem átutalás arra a számlára, amelyen a betétet lekötik, utána viszont legalább egyszer érkeznie kell. Másrészt új Takarékszámlát kell nyitni állandó átutalással vagy új állandó értékpapír vételi megbízással legalább 15 ezer forint értékben. Az átutalások és értékpapír-vásárlások közül legalább kettőnek teljesülnie is kell a betét lejáratát megelőző hónap 15-éig.

Ennél jóval egyszerűbb, ám kicsit alacsonyabb kamatozású az Erste Bank ajánlata. A Forint Aktív Betét 3, 6, vagy 12 hónapos futamidejű betét. Az akciós kamat eléréséhez havi átlagban 2 alkalommal alkalmanként átlagosan havi 40 ezer forintot kell a hitelintézet bankkártyájával vásárolni, vagy csoportos beszedési megbízást adni. Így 3 hónapos lekötésnél évi 6 százalék, 6 hónaposnál évi 6,5, egy évesnél évi 7,5 százalék kamat érhető el.

Az előzőhöz nagyon hasonló konstrukciót dolgozott ki a Sopron Bank is. A hitelintézet 6 és 12 hónapos betéteire évi 6 százalék kamatot fizet. Ám ha a betétes havi átlagban 3 alkalommal átlagosan alkalmanként átlagosan 30 ezer forintot a hitelintézet bankkártyájával vásárol, vagy csoportos beszedési megbízást ad évi egy százalék prémiumot kap.

Szintén évi 7 százalékos kamat érhető el a K&H Bank Prémium Megtakarítási számlájával is. A számlára a havonta jóváírandó alapkamaton felül évente két alkalommal prémium kamatot fizet a bank. A prémium kamat feltétele, hogy a számla napi záróegyenlegének az adott prémium kamat időszak valamennyi naptári napján el kell érnie a bank mindenkori Hirdetménye szerinti minimumösszeget, ami jelenleg 500 ezer forint.

A Magyarországi Volksbank azoknak fizet évi 7 százalék betéti kamatot, akik 3 hónapos futamidőre Kamatnyerő Plusz Forint betétbe helyezik el a pénzüket. Az akciós kamat feltétele, hogy a lekötni kívánt összeg bankon kívüli forrásból származzon és a betétesnek aktív bankkártyája legyen a betét lejáratakor.

akciók feltételek bankbetétek
Kapcsolódó cikkek