Pénz- és tőkepiac

Athén vagdalkozik: Rendőrség elé idéznék a Citi elemzőjét

A görög hatóságok felkérték az Interpolt, hallgassa ki a Citibank londoni kereskedőjét egy általa küldött e-mail ügyében, amelyben a görög fizetésképtelenség lehetőségéről szólt.

Az egyik görög lapban publikált e-mailben a Citi kereskedője arra tesz célzást, hogy már húsvétkor "nagyobb zaj" támadhat a görög átstrukturálása miatt. Görögország rendkívül érzékeny az olyan állításokra, melyek szerint előfordulhat, hogy nem tesz eleget a szigorú törlesztési feltételeknek.

A görög pénzügyminisztérium szerint az incidens "potenciálisan bűnös magatartással " egyenlő. A görög rendőrség szerint az e-mailt a londoni Citibank egyik alkuszának irodájából küldték el. A Citibank közleményében leszögezte: "együttműködnek a hatóságokkal és nem gondolják, hogy bármilyen jogszabálysértést követett volna el a Citi vagy az alkalmazottai."

A nyomozásnak legfeljebb elvi jelentőséget tulajdonít az Equilor, valós jogsérelem valószínűleg nem történt, de azt viszont jól mutatja az eset, hogy a görög tőkepiac és a politikai elit is mennyire érzékeny a csőddel kapcsolatos spekulációkra. Szerdán jelentős esésben voltak a görög részvényárfolyamok, míg a hozamok és a CDS-felár rekordszintre ugrottak.

Valószínűleg egy darabig még eltart a huzavona, és lehetséges, hogy ez a mostani „nyomozás” az athéni pénzügyi hatóság részéről is csak egy epizód ebben a vergődésben. A görögök csődje komoly mindenesetre földindulást idézhetne elő, annak ellenére, hogy meglepetést már nem kelthet.

rendőrség Citibank államadósság Interpol trader elemző
Kapcsolódó cikkek