Pénz- és tőkepiac

Az IMF összeomlással riogat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bírálta a fejlődő országokat, mivel azok szerinte nem elég erőteljesen reagáltak a "forró pénz" piacaikra történő beáramlásának növekedésére, aminek "krach" lehet a következménye.

A Washingtonban tartott konferencia után az IMF a G20-akhoz intézett jegyzékében arra mutatott rá, hogy a spekulatív tőke óriási méretű beáramlása ugyan felgyorsította a gazdasági növekedést a feltörekvő piacokon, ám az inflációt is felemelte. A fejlődő országok kormányai ugyanakkor az IMF szerint nem adtak kellő intenzitású választ a jelenségre, így továbbra is fennáll az összeomlás kockázata.

Az IMF szerint, noha a feltörekvő gazdaságokba irányuló tőkeáramlások mérséklődtek, sőt, egyes esetekben az irányuk meg is fordult, azok továbbra is magas szintűek és volatilisek." A feltörekvő gazdaságok makrogazdasági politika és tőkeszabályozási intézkedések együttesével igyekeztek lassítani a tőkeáramlást, de csak későn léptettek életben makro szinten ható eszközöket, például kamatemelést.

Az IMF szerint Braziliában még van tere a monetáris politikai szigorításnak, ám Kínának kevésbé kellene támaszkodnia a kvantitatív korlátokra és a banktartalékokra vonatkozó szigorú szabályokra. A Valutaalap ehelyett inkább kamatemeléssel szabályozná a felpörgő kínai gazdaságot.

A Reuters jelentése szerint az IMF megismételte, hogy a jüan "lényegesen alulértékelt", míg az euró és a japán jen lényegében összhangban van a fundamentumokkal. Az IMF arra is rámutatott, hogy "érdemben növekedett" annak a kockázata, hogy a közeljövőben az olajárak emelkedése visszatér a 2008-as csúcshoz, amikor az árak közel voltak a 150 dollárhoz hordónként. A globális olajára áprilisban már 127 dollárra emelkedtek a líbiai konfliktus elhúzódásával kapcsolatos aggodalmak hatására. Az IMF úgy látja, hogy a líbiai háború miatt kieső olajmennyiség a 2003-as iraki háború folytán kialakuló kieséshez mérhető.

Ugyanakkor – mint arról ma beszámoltunk – az elmúlt huszonnégy órában némileg mérséklődött az olajár a negatív amerikai adósságkockázati kilátások, valamint az OPEC bejelentései hatására. Miközben a Standard & Poor’s leminősítette az amerikai kilátásait, az olajkartell tagjai arra figyelmeztetettek, hogy a túlpörgő olajárak befékezhetik a gazdasági növekedést. Ennek ellenére az OPEC továbbra is állítja, hogy nem áll szándékában közbelépni a kitermelés növelésével, mivel az olajárak száguldását nem a kínálat szűkössége, hanem a geopolitikai helyzet okozza.

olajár fejlődő ország tőkebeáramlás infláció kamatemelés olaj
Kapcsolódó cikkek