Pénz- és tőkepiac

Erste, Raiffeisen - Bízik a bankok erejében Bécs

Az osztrák bankok leküzdötték a válságot, további állami segítségre nem lesz szükségük - hangoztatta az ORF tévének nyilatkozva Klaus Liebscher, a banki mentőcsomag kezelője.

A 15 milliárd euró összegű csomagból öt osztrák pénzintézet összesen 5,9 milliárd eurót vett igénybe. Az Erste, a Raiffeisen és a Bawag az előző évben nyereséges volt és ezért kamatokat utalt ált az államnak a támogatás után - jelezte az ORF-nek Liebscher, az Osztrák Nemzeti Bank volt kormányzója, aki jelenleg az állami Finanzmarktbeteiligungsgesellschaft (FIMBAG) főnöke.

Liebscher azt várja, hogy a kamatfizetések növekedni fognak, a tavalyi 263 millió euróról idén 290 millió euróra. A megállapodás szerint a Volksbanken és a Hypo Alpe Adria a rossz eredmény miatt nem kényszerült kamatot fizetni az állami segítségért, ezzel az osztrák állam 160 millió eurótól esett el. Bécs ugyanakkor mégis nyereségre számit, mert a pénzt kedvezőbb feltételek mellett veszi fel, mint ahogy azt a bankoknak tovább adja.

Arra a kérdésre, vajon az osztrák bankoknak lesz-e további szükségük állami segítségre, Liebscher nemmel felelt, de nem zárta ki teljesen ennek lehetőségét. Ugyanakkor a szakértő bizakodó a szektor helyzetét illetően, hiszen az osztrák bankok viszonylag kevéssé kitettek az erősen eladósodott uniós tagállamok irányába. Liebscher biztos abban, hogy a pénzintézetek megállják majd a helyüket az uniós stressztesztek során.

 

ORF - Világgazdaság Online-->

támogatás Erste osztrák nemzeti bank Raiffeisen Bank stresszteszt segítség kamat
Kapcsolódó cikkek