Pénz- és tőkepiac

Évekig álom maradhat a 200 forint alatti svájci frank

A rögzítette árfolyam nem kezeli azoknak a hiteleseknek a problémáját, akik már egyáltalán nem tudnak fizetni - mondta a volt jegybankelnök a 180 percben. A 200 forint alatti svájci frank még hosszú ideig csak álom maradhat.

Forinthitellé kellene átalakítani a devizahitelek többségét - erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Surányi György a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a svájci frank árfolyam-ingadozását a magyar gazdaság nem tudja befolyásolni.

A közgazdász szerint a kormány által tervezett rögzítette árfolyam nem kezeli azoknak a hiteleseknek a problémáját, akik már egyáltalán nem tudnak fizetni, ezért úgy véli, hogy mind a bankoknak, mind az államnak támogatott kamatot kellene biztosítania.

Nem várható egy-két éves időtávon 200 forintnál olcsóbb svájci frank, viszont jelentős veszteségeket okozhat a hiteleseknek egy valószínűsíthető svájci kamatemelés. Így 195 forintos árfolyam környékén már érdemes előtörlesztéssel vagy átváltással kezelni a frankhiteleket, mondta szerda reggel az Equilor sajtóreggelijén Szántó András, a cég devizaüzletágának vezetője – írja az Index.

Ez főleg akkor igaz, ha néhány éven belül lejár a vagy ha nehézséget okozna a törlesztés egy jelentősebb árfolyam-kilengés esetén. Hosszú távú hitelek esetében ugyanakkor lehet, hogy megéri maradni a frankalapú hitelnél, mert a nemzetközi pénzügyi légkör javulásával a frank elvesztheti a biztonsági valuta szerepét. Ha megindul a tőkeáramlás az állampapírokból a reálgazdaság felé, az a frank leértékelődését hozhatja magával, de erre csak évek múlva lehet számítani – emelte ki.

Az, hogy a frank árfolyama visszatért a 200 forint körüli sávba, egyértelműen a forint erősödésének köszönhető, hiszen a frank az euróhoz képest folyamatosan erősödött az elmúlt években, az árfolyam többször érintette az 1,25-ös tűréshatárt, amit ismét tesztelhet. Markáns fordulatra Szántó András szerint nem, legfeljebb visszapattanásokra lehet számítani. Az árfolyamot tovább erősítheti, hogy a várakozáson felüli inflációs adatok miatt a svájci jegybank rákényszerülhet a kamatemelésre.

Surányi mentőcsomag devizahitelesek forinthitelek
Kapcsolódó cikkek