Pénz- és tőkepiac

Jól hasít a forint - Mi várható a héten?

A hazai deviza javított a záróértékéhez képest az euróval és kissé a svájci frankkal szemben is, a Raiffeisen elemzői szerint a trend a következő időszakban is folytatódhat.

Egy euróért jelenleg 264,55 forintot adnak, ami kis javulás a 265,05 forintos záráshoz képest. Ma reggel még nem lépte át a 266-os szintet a hazai deviza, bár megközelítette azt, ugyanakkor az átlag 265,27 forint ma délelőtt, érzékelhető erősödést követően.

A múlt heti spekuláció - amely szerint a görög átstrukturálását már a hétvégén bejelentik - ismét alaptalannak bizonyult. Az európai döntéshozóknak egyelőre nem állhat érdekükben az átstrukturálás gyors levezénylése az európai mentőmechanizmusok véglegesítése előtt, valamint a bankrendszer számára is fontos lehet a 2013 előtti időszak, hogy megszilárdíthassák tőkeellátottságukat.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A húsvét hétfő mérsékelt forint gyengülést hozott, amely a 10 napos mozgóátlagig tartott. Az árfolyam számra továbbra is a szürke csatornával jelölt csökkenő trend van érvényben, amelyben a következő hónapban az áprilisi mélypontok megdöntése után akár a 260-as szint is célkeresztbe kerülhet a Raiffeisen elemzői szerint.

Az ÁKK szerint a londoni befektetői találkozók jól sikerültek, de a kötvénykibocsátásra várhatóan csak májusban kerül sor. Az új kibocsátás már az ország egész éves külső finanszírozási szükségletét (4 milliárd euró) biztosíthatná. Fontosabb hazai makrojelentés a héten nem lát napvilágot. A parlament szerdán tárgyalja a bajba jutott lakáshitelesek megmentését. A devizakereskedők ma 262,45-264,45 közötti mozgást várnak.

A svájci frank ára jelenleg 206,17 forint, bár az árfolyam ma már kicsivel 207 felett is járt. Az átlagár eddig 206,58 forint, vagyis nem történt jelentős mozgás a 206,29 forintos záráshoz képest.

Raiffeisen mozgóátlag svájci frank euró trend árfolyam elemző ÁKK
Kapcsolódó cikkek