Pénz- és tőkepiac

Nemesfémek - Aki forintban számolt, nem zárt rózsás negyedévet

Az első negyedév felemás egyenleggel zárult az arany és az ezüst piacán

Az első negyedév a nemesfémpiacokon immár a múlté. Az év első három hónapjának mérlege mutat pozitívat és negatívat egyaránt. Január első kereskedési napjától számítva az arany dollárban jegyzett árfolyama 3,64%-ot, az ezüst 23,48%-ot drágult Londonban a nemesfémek fizikai kereskedésének első számú helyszínén. A forintban számoló hazai befektetők számára azonban kevésbé rózsás az egyenleg. A harmatgyenge dollár jócskán levett az árfolyamnyereségből – tájékoztat a aranypiac.hu.

 

A legfrissebb piaci adatokat itt megtekintheti!

 

Egy negyedév lezárulta mindig jó alkalmat kínál a mérlegkészítésre. Az arany esetében 2008 óta a mostanival együtt már a tizedik negyedév zárult pozitív egyenleggel. Az év első hónapjában 1.319 dollárig láthattuk visszahúzódni az árfolyamot, ami mint korábban már oly sokszor, ismét előcsalta az alkalmi vételre vadászó befektetőket. Nekik köszönhetően visszapattant az árfolyam és új rekordok is még születtek. Az első negyedév aranypiaci hangulatát a világban tapasztalt bizonytalanságoknak és kockázatoknak köszönhetően továbbra is a hegymenetben vágtázó bika jellemezte.

Az ezüst árfolyama az elmúlt három hónapban szárnyalva utasította maga mögé az arany jegyzését. Egy uncia ezüst már a tavalyi évben is 80%-ot meghaladó mértékben drágult, és ezzel utcahosszal megelőzte a sárga nemesfémet. A kisember aranya a most lezárult első negyedévben sem vesztett vonzerejéből, és a tavalyihoz hasonló dinamikával folytatta menetelését. Bár számos elemző drágállja már, és ezért óvatosságra int az ezüsttel kapcsolatban, a nagy korrektúra még várat magára. A szkeptikusokkal szemben azonban sokan az ezüst ipari fémként és befektetési eszközként betöltött kettős szerepe miatt megalapozottnak tartják a mostani magas árszinteket. Mindenesetre Bolíviából újabb erősítés érkezik most az ezüst bika számára azáltal, hogy az ország és a világ harmadik legnagyobb ezüstbányáját, a San Cristobal bányát sztrájk bénítja meg.

2011 első három hónapjában a dollár rég nem látott gyengeségről tett tanúbizonyságot a világ valutáival szemben, ami alól a forint sem volt kivétel. Míg január elején még 206 forintot kellett adni egy dollárért, március végén a dollár már csak 187 forintot ért. És bár az USA-dollárban jegyzett nemesfémek árfolyama egyik rekordról a másikra emelkedett, a magyar befektetők számára – az értékéből csaknem 10%-ot veszítő dollár miatt – csökkent a nyereség. A hazai aranybefektetők egyelőre negatív tartományban kénytelenek zárni az első negyedévet (-6,06%), de a gyenge dollár miatt az ezüst is csak 11,92%-os profitot eredményez a forintban számolóknak.

Az elmúlt hét nemesfémpiaci történései

A nemesfémpiacokon az elmúlt kereskedési hetet a befektetők csökkenő kockázatkerülési igénye jellemezte. A líbiai háború és a japán környezeti katasztrófa ellenére a biztonságos nemesfémekből tőke visszaáramlás volt megfigyelhető az értékpapírpiacokra. Erről tanúskodott a részvényárfolyamok erős emelkedése is a világ tőzsdéin. Péntek délután aztán még bíztató hírek is érkeztek az amerikai munkaerőpiacról, amit a gazdasági válságból való fokozatos kilábalás jeleként értelmezett a piac. Ez hirtelen esést váltott ki az arany és az ezüst árfolyamában alaposan lehúzva a londoni fixingben a két legfontosabb befektetési célú nemesfém heti teljesítményét. A késő este folyamán azonban már a New York-i határidős jegyzések jelentős visszaemelkedésével zárult a nemesfémeknél hektikus pénteki nap.

Az elmúlt kereskedési hét azonban aligha árnyékolja be az arany és az ezüst első negyedévi teljesítményét, ami nem utolsó sorban az európai adósságproblémák miatt is zárult pozitív egyenleggel. Csak néhány ide vonatkozó hír az elmúlt hétről, amelyekből jól látszik, hogy Európa már mennyire mélyre süllyedt az adósságválság mocsarában.

 

aranyár ezüstárfolyam jegyzés árupiac adósválság
Kapcsolódó cikkek