Pénz- és tőkepiac

Svájc dübörög, mi félhetünk

A vezető svájci gazdasági index a várakozásokat felülmúlva emelkedett, amely azt jelzi, hogy a gazdaság erős lábakon áll. Philipp Hildebrand pedig azt mondta, hogy felfelé mutató inflációs kockázatokat lát, így egyre erősebb várakozások övezik a svájci kamat emelését.

A svájci vezető gazdasági indikátor a KOF áprilisban 5 éves csúcsra emelkedett, miközben elemzők annak esésére számítottak. A KOF indikátor, amely 6 hónapra előre jelzi a gazdaság várható alakulását 2,29 pontra emelkedett, a márciusi revideált pedig 2,25 pontot mutat.

Ez a legerősebb szint 2006 augusztusa óta, és a közgazdászok arra számítottak, hogy 2,2 pontra fog esni az index – írja a Bloomberg. „A svájci gazdaság növekedése dinamikus lesz” – fejtette ki a KOF intézet.

A svájci gazdaságot segíti az alacsony munkanélküliségi ráta, és az erős is. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) a múlt hónapban emelte a gazdasági növekedési előrejelzését az idei évre 1,5 százalékról 2 százalékra.

Ezután a frank csúcsra erősödött az amerikai dollárral szemben, 0,8670-es szinten áll az új történelmi legerősebb árfolyam.

A frank erejét délelőtt az támogatta meg, hogy az SNB kormányzója, Philipp Hildebrand felfelé mutató inflációs nyomásról beszélt. A kamat emelése hatással lehet a hazai frankhitelesekre is.

devizahitel Frank franárfolyam Svájc növekedés hitel euró gazdaság KOF árfolyam
Kapcsolódó cikkek