Pénz- és tőkepiac

Van pénz a háztartásoknál: a lakossági vevők hajtják az arany-árfolyamot

A pénzügyi válság alatt kitört a sokadik aranyláz – nagyjából ezzel a mondattal sommázható az a sohasem látott árfolyam emelkedés, mely rövid idő alatt söpört végig a nemzetközi nemesfémpiacon, és az arany árfolyamát a 2009 eleji, unciánkénti 700 dollár körüli árról mára annak több mint duplájára emelte. Az emelkedésben elsősorban lakossági vásárlások állnak – áll a Solar Gold közleményében.

„Az okok első sorban a megtakarítók bizonytalanság-érzésének növekedésére és arany értékének egyidejű stabilitására vezethetők vissza, bizonyítva a nemesfém válságbeli értékállóságát” – emelte ki Szalai Sándor a Solar Gold ügyvezető igazgatója.

Az arany iránti kereslet nem csak a tőzsdéken nőtt, de a „fizikai” vásárlók száma is nagymértékben emelkedett. A World Gold Council tavalyi évet értékelő jelentése szerint 2010 utolsó három hónapjában az aranytömbök iránti kereslet 63 százalékkal emelkedett, 2009 hasonló időszakához képest. A WGC előzetes adatai alapján, amíg 2009-ben 457 tonna körül alakult a lakossági kereslet, addig 2010-ben ez már 710 tonna fölé emelkedett. 2010 második felében billent át első ízben a mérleg nyelve, ettől az időponttól a magánbefektetők kezében lévő befektetési arany mennyisége meghaladta a világ nemzeti bankjai aranytartalékának nagyságát.

A hazai piacon a kereskedés lehetősége az Európai Uniós csatlakozáskor nyílt meg - a jogharmonizáció miatt fogyasztási és forgalmiadó-mentesen -, az aranytömbök iránti kereslet pedig az elmúlt két évben jelent meg hangsúlyosabban, korábban inkább az aranyérméket keresték a fizikai vásárlók.

„Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy míg az alternatív befektetési lehetőségek az elmúlt időszakban nem voltak képesek helytállni, azaz megfelelő hozamot biztosítani, addig az arany világpiaci ára folyamatosan emelkedett, de a devizák keresztárfolyam-mozgását is figyelembe véve legalább szinten maradt” – mutatott rá Szalai Sándor. „Ráadásul az arany pillanatnyi világpiaci árhoz kötött bármikori eladhatóságát csak nagyon csekély mértékben vagy egyáltalán nem befolyásolja a gazdasági és tőkepiaci környezet változása, e tekintetben jóval könnyebben kezelhető sok más, közkedvelt befektetésnél.

Összességében a hazai lakossági megtakarítások piaca jelentős növekedés előtt áll, miközben az arany szerepe a hektikus gazdasági és tőkepiaci körülmények között még inkább felértékelődik. Ez még jobban rámutat az arany más befektetésekkel kevésbé együttmozgó, kontra ciklikus tulajdonságára, és stabil értékállóságára.

Az uniós csatlakozást követően pedig mára már kialakultak a biztonságos feltételek a hazai kereslet igények kielégítéséhez. „Társaságunk közvetlen együttműködésben dolgozik a legnagyobb külföldi partnerekkel, tőkeerős háttérrel rendelkezik, biztosítja a megvásárolt aranytömbök korlátlan visszaválthatóságát és a legmagasabb biztonsági követelmények melletti őrzését. Így határainkon belül is biztonságosan működhet az fizikai arany kereskedelme.” – emelte ki Nagy Attila.

arany háztartások Solar Gold fizikai kereskedés értékálló 2011 nemesfém befektetés tőkepiac lakosság
Kapcsolódó cikkek