Pénz- és tőkepiac

A forint a régió legjobbja - Távolodott a 220-as frank

A forint a svájci frankkal és az euróval szemben is erősödött a mérsékelten kedvező nemzetközi befektetői hangulatban: Kína bejelentette, hogy segítené Portugália megmentését.

A forint 270-es szint felett kezdte a napot az euróval szemben, majd reggel 268,8-ig erősödött. Délelőtt 269 forint körül jegyzik a közös európai fizetőeszközt.

A hazai deviza 0,5 százalékot erősödött az euróval szemben legerősebb napi árfolyamán, délelőtt 0,4 százalékos javulást mutat, amellyel a régió legjobban teljesítő fizetőeszköze. A lengyel zloty visszaállt reggeli árfolyamára a közös európai deviza ellenében.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frankkal szemben jobban teljesített a hazai deviza: a forint és az euró együttes erősödésének köszönhetően 220 forintos árfolyamról 217,5-ig erősödött a hazai deviza. Az alpesi devizát 218 forinton jegyzik a bankközi piacon.

Az euró 1,23 körüli árfolyamról 1,235-re erősödött a frankkal szemben, a dollár ellenében pedig 1,41-es kurzusról 1,42 közelébe erősödött a közös európai deviza.

„Segítette az eurót, hogy a finn parlament rábólintott a portugál mentőcsomagra, és ma reggeli hírek szerint Kína anyagi támogatással is részt venne Portugália megmentésében. A kedvező hangulatban az euró/dollár árfolyam az 1,42-es szintet vette célba” – véli Lőke András és Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzői.

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza is úgy gondolja, hogy csütörtök reggelre javult a hangulat, miután egyes források szerint Kína és más ázsiai befektetők a Portugália számára tervezett európai stabilitási alap által kibocsátandó kötvények jelentős lejegyzésére készülnek.

Az MKB Bank elemzői azt írják, hogy „a tengerügyi és halászati EU biztos ugyan felvetette a drachma visszahozásának lehetőségét, a piacok azonban nem igazán vették komolyan a szavait".

„A devizahitelesek megmentésének csomagja délután kettőtől válik ismertté, de kicsi az esélye annak, hogy komolyabb árfolyammozgató hatása lenne az intézkedéseknek – persze az ördög a részletekben rejlik” – véli Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Délelőtt azonban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy csak a jövő hét elején jelentik be az adósmentésről szóló csomagot.

Karsai kiemeli: a mai napra is érvényes, hogy a görög, portugál adósságválság megítélése, alakulása lesz leginkább meghatározó, ennek függvénye lehet az euró/forint esetében, hogy 270 alá, vagy fölé kerül az árfolyam.

Úgy látja, tegnap az Európai Bizottság görög biztosának kijelentése hozott aggodalmakat, Maria Damanki nyilatkozata szerint reális a veszély, hogy Görögországnak távoznia kell az eurozónából és újra a drachmát kell bevezetnie. „A görögökkel kapcsolatos aggodalmakat enyhítette az ázsiai kereskedés alatt bejelentett hír, miszerint Peking befektetőként érdeklődik az EFSF kötvények iránt” – húzza alá Karsai.

A kínai befektetésből a bajba jutott országok likviditását lehetne orvosolni. A bejelentés hírére 1,4180-ig emelkedett az euró/dollár árfolyama, a közép-európai régió devizái ezért tudtak ma erősödéssel nyitni az euróval szemben – teszi hozzá.

forint Frank Európa frankárfolyam deviza Portugália drachma Görögország euró adósságválság árfolyam
Kapcsolódó cikkek