Pénz- és tőkepiac

Éledezik a hazai lízingpiac

A kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kihelyezések élénkítik a szektort

Viszonylag jól indult az év a hazai lízingcégek szempontjából: 2011 első negyedében a kihelyezés a finanszírozott összeg szerint megközelítette a 75 milliárd forintot, ez közel 6,5 százalékos növekedést  jelent az előző esztendő azonos időszakához képest.

Ez a bővülés ugyanakkor 15 százalékos csökkenéssel párosult a szerződésszámoknál, amely az átlagos kihelyezés értékének az emelkedését jelzi. Az első negyedévben viszont már több szegmensben határozottan érezhetővé vált a konjunktúra hatása: elsősorban a flottafinanszírozás, a nagyhaszongépjárművek finanszírozása, az informatikai eszközök, valamint a mezőgépek kihelyezése teljesített nagyon jól.

A kettőssége érezhető a lízingpiaci kereslet alakulásában is: a kis- és középvállalkozások részesedése folyamatosan emelkedik – az első negyedévben már meghaladta az 52 százalékot –, míg a lakossági oldal súlya az első három hónapban 35 százalék alá süllyedt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

konjuktúra flottafinanszírozás szövetség lízing
Kapcsolódó cikkek