Pénz- és tőkepiac

Ismét fájdalmas ponton a forint

Kissé gyengült a forint péntekre virradóra az eruóval szemben, de árfolyama a nemzetközi devizapiaci fejlemények tükrében stabilnak mondható. A svájci frankkal és a japán jennel szemben viszont nagyot veszített a forint.

Az eurót péntek reggel röviddel hét óra előtt 265,88 forinton jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben a csütörtök éjszakai 265,99 forint után. Csütörtök délután 264,77 forinton jegyezték az eurót.

Frankhitelesek: A lélektani határ fölött az árfolyam!

A forint árfolyama mintegy két hete nagyjából a 264-265 forintos euró jegyzési sávban mozog, gyakorlatilag függetlenül az euró/dollár árfolyam alakulásától.

A forint stabilan tartotta árfolyamát csütörtökről péntekre virradóra a 265 forintos euró árfolyam környékén annak ellenére is, hogy csütörtökön az euró komoly árfolyam veszteséget szenvedett el a dollárral szemben, miután az EKB kamatdöntés utáni tájékoztatóján a várakozásokkal ellentétben nem hangzott el utalás egy kamatemelés szükségességére.

Nem nyugodhatnak meg a frankhitelesek - Megállt az EKB

Az euró csütörtökön az EKB tájékoztatón elhangzottak hatására rövid idő alatt 1,4900 körüli dollár jegyzésekről 1,4550-re zuhant, a forint árfolyama pedig eközben alig változott, a megszokott euró/dollár árfolyamkövető magatartás helyett mindössze 266 forintos euró jegyzésig tolódott el a 265,50-es szintről.

A forint a héten több alkalommal is a befektetői bizalmat növelő támogatásban részesült. Ilyen volt a magyar eurókötvény négyszeres túljegyzésben megmutatkozó kedvező piaci fogadtatása, valamint az ÁKK 3-, 5- és 10 éves aukcióján tapasztalt szintén magas túljegyzés és hozamcsökkenés.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében azt írja, hogy „100 ponttal, 1,2650 alá tudott a frank erősödni az euróval szemben, így nem csoda, hogy 210 fölé emelkedett a CHF/HUF árfolyama. A következő kamatemelés a tegnapi Trichet-beszéd alapján, várhatóan Svájcban lesz június közepén, míg az ECB legkorábban valószínűleg július elején emelhet, ezért tudott a frank újabb erősödő lendületet venni.”

forint EKB devizahiteles dollár frnak euró
Kapcsolódó cikkek