Pénz- és tőkepiac

Japán kór a biztosítóknál

Több biztosító első negyedéves eredményeit is jelentős természeti katasztrófák rontották. A most veszteségessé vált Swiss Re szakemberei a földrengések okozta károk és a halálos áldozatok számának erőteljes növekedésével számolnak.

Nem tettek jót a nagy biztosítók első negyedéves eredményeinek az év elején bekövetkezett természeti csapások, köztük a márciusi japán katasztrófa – derül ki a most közzétett gyorsjelentésekből.

A mérlegfőösszege alapján a világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a svájci Swiss Re 665 millió dollár adózás utáni veszteséggel zárta az idei első negyedévet. A társaság egy évvel korábban még 158 millió dollár adózott eredmény ért el. A visszaesést a természeti katasztrófáknak, elsősorban a japán és az új-zélandi földrengésnek és az ausztráliai árvizeknek tulajdonítják a társaság beszámolójában. Igaz, az elemzők még ennél is nagyobb, 1,08 milliárdos veszteségre számítottak.

Várhatóan jóval kevesebb lesz az Allianz nettó profitja az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. A cégcsoport szerdai közleménye szerint az adózott nyereség 1,6 milliárd euróról 900 millióra csökkenhet. Az előrejelzés csalódást okozhatott a befektetőknek, mert az elemzők 966 millió eurós nettó nyereségre számítottak. A vártnál rosszabb eredmény egyik oka, hogy első negyedévben a társaság 750 millió eurót költött természeti katasztrófákra, ebből 320 milliót különített el a japán katasztrófával kapcsolatos kifizetésekre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

földrengés Swiss Re biztosító Japán Allianz cunami
Kapcsolódó cikkek