Pénz- és tőkepiac

Megrázta szarvát a bika a budapesti kereskedésen

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 69,96 pontos emelkedéssel, 22.856,88 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,31 százalékkal erősödött.

A vezető részvények közül a legtöbb emelkedni tudott: a Mol 0,08 százalékkal 23170 forinton áll, az MTelekom 0,18 százalékkal 536 forintra emelkedett, az OTP árfolyama 1,01 százalékkal 5980 forintra emelkedett. A Richter papírok kurzusa 0,40 százalékkal 35750 forintra csökkent.

A KBC Securities elemzője, Somi András szerint a reggeli határidős indexek alapján jókedv uralkodik a tőzsdéken, és az ázsiai piacokon is hasonló a helyzet. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy kedden több makroadat is napvilágot lát a tengerentúlon, 15:00-kor S&P Case-Shiller lakásárindexet, 15:45-kor Chicagói beszerzési menedzser indexet, 16:00-kor pedig fogyasztói bizalmi mutatót publikálnak az Egyesült Államokban.

Somi András szerint a hétfői nagy esés után, ami az angolszász piacok zárva tartása is okozott, a befektetők figyelmét a magánnyugdíj-pénztári szerdán kezdődő áthelyezése kötheti le, miután a vagyon nagyságát a keddi záróárak alapján határozzák meg.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője viszont úgy véli, hogy ennek a keddi kereskedésre nem igazán lesz hatása. A kérdés szerinte inkább az, hogy az állam "miként csinál készpénzt" az átvett értékpapírokból.

Az üzletkötő szintén pozitív nyitásra számít az ázsiai piacok emelkedése nyomán. A magyar piac még nem tudja hogyan viszonyuljon a devizahiteleseket vagy inkább bankokat mentő csomag bejelentéséhez a részletek hiányában - mondta Sőre Balázs - hozzátéve, hogy lehet pozitív, de lehet negatív is a hatás az árfolyam szempontjából. Az üzletkötő szerint erről szól ez a hét, hogy ennek a hírnek a hatására "helyére kerüljön" az OTP árfolyama. Sőre Balázs emlékeztetett arra, hogy a héten forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Richter és fontos makro gazdasági adatokat tesznek közzé az Egyesült Államokban és az eurózónában.

magánnyugdíj-pénztár 31 Mtelekom OTP 2011 BUX május Mol BÉT Richter
Kapcsolódó cikkek