Pénz- és tőkepiac

Nőt a veszteség Járai biztosítójánál, de van jó hír is

A CIG Pannónia Biztosító Nyrt. első negyedévi adózott vesztesége 679 millió forintot tett ki az előző év első hónapjában mért 575 millió forint veszteséggel szemben, a díjbevétel ugyanakkor 59 százalékkal nőtt – tette közzé a biztosító a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A biztosító 7,896 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2011 első három hónapjában, míg egy évvel korábban 4,965 milliárd forint volt a bevétele.A bruttó működési költségek 5,35 milliárd forintot tettek ki a bázisidőszak 3,57 milliárd forintjához képest.

Az Equilor írásából kiderül, hogy némi zavart kelthet, hogy MSZSZ szerint 8 milliárd forintot meghaladó díjbevételről adott számot a Pannónia; aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a két adat teljesen összhangban van egymással.

A kedvező negyedéves díjbevételt főként a unit-linked biztosítások támogatták, egyéb termékekből mindössze 40 millió forintos díjbevétele származott a vállalatnak az év ezen időszakában. Ez a jutalékkiadásokra is nyomást gyakorolt, ugyanakkor a 7,5 milliárd forintot meghaladó saját tőke még jó ideig fedezetet biztosíthat a működésre, így tőkebevonás csak több éves időtávot tekintve válhat szükségessé.

A gyorsjelentés egyébként összhangban van az idei évre várt bruttó 34,8 milliárd forintos díjbevételi várakozásunkkal, amely nagyjából megegyezik a menedzsment által nemrég vázoltakkal is. Ez kedvező momentumnak tekinthető, ám a részvényárfolyamban vélhetően nem okoz majd kilengést, mivel a számokat már ismertük és a befektetők sokkal inkább más tevékenységek (például a nem-életbiztosítási szegmens) felfutására fókuszálnak.

részvény CIG unit-linked Q1 jutalék biztosítás gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek