Pénz- és tőkepiac

Összeomlott az árutőzsde, de tényleg nincs elég olaj

Negyedik napja esnek az amerikai részvények, de az igazi dráma az árutőzsdén zajlott. Az arany és ezüst folytatta az esést, ahogy a befektetők sorra bezárták a pozíciójukat, hogy realizálják a több hónap alatt összegyűlt profitot.

Szerző: Tradenet Global

Az ezüst (SLV) -12.5%-ot zuhant (összesen -30%-ot 4 nap alatt), megbüntetve azokat, akik a könnyű pénz reményében long pozíciót vettek fel a nemesfémekre, az elmúlt pár napban. Az olajat, amit nem is olyan rég még hordónként 110 dollárért kereskedtek, 100 dollár alá esett. Az árutőzsde összeomlását a dollár csütörtöki, 1.5%-os emelkedése váltotta ki.

Az árutőzsde guru Jim Roger azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a növekvő hiány miatt emelkedik az olaj ára: "Tudják, hogy miért megy fel az olaj ára? Azért, mert nincs olaj". Roger szerint az olajkészletek, évenként -6%-os ütemben csökkennek és ez az oka az elmúlt hónapok olajár emelkedésének. Előrejelzése szerint az olaj ára még tovább fog nőni az elkövetkező években.

Csütörtökön negatív hangulatban kezdődött a kereskedés a Wall Street-en, miután a riasztó munkanélküliségi adat kijött a hétre. Több mint 470,000 ember lett munkanélküli múlt héten, lényegesen magasabb, mint a várt 400,000. Szerdán az ADP adat ugyancsak csalódást okozott.

A legjelentősebb adatot, a hivatalos április foglalkoztatottságot egy órával a mai piacnyitás előtt olvassák be. A piaci várakozások szerint 200,000 munkahelyet teremtettek áprilisban. Azonban az ADP és a munkanélküliségi adatból ítélve, valószínűleg csalódást fog okozni a hivatalos foglakoztatottsági jelentés.

Péntek: A befektetők a cégek bevételi adatairól a foglalkoztatottsági adatra fognak fókuszálni. Visa (V) profit előrejelzése jobb lett a vártnál, 881 millió dollárt jelentve az elmúlt negyedévre. A hitelkártya óriás csalódást okozott a profitjával kapcsolatban. A befektetők piaczárás után eladták a részvényeiket, 1.2%-kal gyengítve a részvényt. Citigroup (C) magára vonzhatja a figyelmet a pénteki kereskedési nap után azzal, hogy nagyobb értékű részekbe vonják össze a részvényeit.
 
S&P500 (SPY)

A bikáknak vissza kell szerezniük a területeiket a 134.5 pont felett, vagy a további eladások vissza fogják nyomni az indexet a 130 pontos szintre. A 20 napos mozgóátlag körül ment a kereskedés. Ha nem tudják megtartani ezt a szintet, az esetleg oda fogja vezetni a piacot, hogy azonnal letesztelje az 50 napos mozgóátlagot a 132.36 pontnál.

 

olajár bikák long dollár Citigroup short tradenet árupiac ADP
Kapcsolódó cikkek