Pénz- és tőkepiac

Pirosban Ázsia és Nyugat-Európa: elmúlt a "bin Laden hatás"

Kedden csökkenéssel indíthatnak a fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek, elsősorban a nyersanyagok árának mérséklődése húzza lefelé az indexeket. Az ázsiai indexek is pirosban töltötték a napot, a befektetők ugyanis ismét a makrogazdasági adatokra és a vállalati eredményekre koncentrálnak.

A kereskedés kezdete előtt két órával piaci elemzők arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 0,2 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,6 százalékos, a párizsi CAC-40 0,5 százalékos csökkenéssel kezdi a napot.

Hétfőn a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,06 százalékos napi emelkedéssel kéthavi csúcson, 1.157,45 ponton végzett, de a "bin Laden hatás" miatt napközben ennél magasabban is járt.

A londoni értéktőzsde hétfőn munkaszüneti nap miatt zárva volt, a frankfurti DAX-30 0,18 százalékos többlettel 7.527,64 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 0,05 százalékkal 4.108,77 pontra nőtt.

Többnyire csökkentek a vezető ázsiai tőzsdemutatók kedden, a befektetők "a bin Laden hatás" elmúltával ismét a fundamentumokra - azaz a makrogazdasági mutatókra, a vállalati eredményekre - koncentrálnak.
 
Tokióban ünnep miatt zárva volt a a szöuli Kospi 1,7 százalékos csökkenéssel végzett, a hongkongi Hang Seng 0,2 százalékos, a sanghaji összetett mutató ugyancsak 0,2 százalékos pluszban volt. Csökkentek a vezető tőzsdemutatók Tajvanon, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is.

Kedd reggelre az olaj ára csökkent, a nyugati féltekén irányadó WTI 113 dollárba, az északi-tengeri Brent 124 dollárba került hordónként.

Az euró gyengült a dollárhoz és a jenhez képest: röviddel 8 óra előtt egy euró 1,4809 dollárt ért, 0,11 százalékkal kevesebbet, mint hétfőn későn este. Egy euróért 119,98 jent adtak, 0,36 százalékkal kevesebbet a hétfőinél.

MTI Eco-->

tokio kereskedés Nyugat-Európa tőzsde London FTSE ázsia
Kapcsolódó cikkek