Pénz- és tőkepiac

Aviva: Évi félmillió forint kellene a tisztes nyugdíjhoz

Akik 2011 és 2051 között mennek nyugdíjba, azok esetében a kalkulált nyugdíj és a tisztességes megélhetéshez szükséges összeg között évi 532 ezer forint a különbség - derül ki az Aviva Életbiztosító saját felmérésből és számításaiból.

A nyugdíjasok tisztességes megélhetéséhez szükséges összeget egy nemrégiben elfogadott OECD irányelv rögzíti. Ez a nyugdíjba vonulás előtti átlagjövedelem 70 százalékában határozza meg a nyugdíjas jövedelmet. Ezt az arányt viszont a mai állami nyugdíjrendszer nem tudja tartani. A valós és a 70 százalékos arány közti különbség a kalkulált nyugdíjhiány.

Magyarországon a lakosság csaknem háromnegyede véli úgy, hogy nyugdíja nem lesz elég megszokott életszínvonalának fenntartásához, ám az Aviva által végzett kutatás szerint még mindig kevesebb, mint negyede kezdett el nyugdíj célra félretenni - idézi a közlemény Bartók Jánost, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatóját.

A kutatás szerint ahelyett, hogy aktív korukban rendszeresen félretennének, a lakosság többsége arra számít, hogy a elérése után is dolgozhat (74 százalék), nyugdíját különmunkával egészítheti majd ki (64 százalék), illetve ingatlanvagyonából fedezheti a különbözetet (43 százalék). Magyarországon az öngondoskodás szempontjából leginkább érintett korosztály, a 25-34 évesek 65 százaléka elutasítja a havi rendszeres nyugdíj célú megtakarítást, és a 35 és 54 év közöttieknek is mindössze 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel az Aviva felmérése szerint.

öngondoskodás különmunka Aviva megtakarítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek