Pénz- és tőkepiac

Bosszankodik a benzinkútnál? - Őket hibáztassa

Az OPEC legfrissebb olajpiaci jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az év hátralévő részében csökkennek majd az olajkészletek és nő a kereslet.

Az év második felében az olajkitermelő országok napi 30,7 millió hordós keresletre számítanak, ez jóval magasabb, mint a szervezet által májusban kitermelt 28,97 millió hordó – írja a Reuters. Megfogalmazásuk szerint a kereslet és kínálat egyensúlya megbillen, ezért az év hátralévő részében csökkenő olajkészletekre kell számítani.

Jay Carney, Barack Obama elnök szóvivője tegnap kijelentette: "az olajkínálat nem elegendő a kereslet kielégítésére". Szerinte e helyzet részben a Líbiában kirobbant konfliktus miatt következett be.

Mint ismeretes, az OPEC bécsi értekezletén a tagállamok miniszterei a jelenlegi olajkitermelési kvóták szinten tartása mellett döntöttek. Ezzel a 2009 januárja óta fennálló napi 24,8 millió hordós kitermelési mennyiség nem változott. A döntést követően New Yorkban az olajárak 2,8 százalékkal emelkedtek, majd záráskor visszaestek, de így is a lélektaninak számító 100 dolláros hordónkénti ár felett maradtak.

Az OPEC két részre szakadt: Szaúdi-Arábia és öbölbeli partnerei a kitermelés emelését támogatták, de Irán, Venezuela és a többi "héja" tagállam megakadályozta a kezdeményezést. A szervezet decemberben tartja következő rendes ülését, de a következő hónapokban bármikor sor kerülhet rendkívüli találkozóra. A The Wall Street Journal szerint az olajipari elemzőket meglepte a tegnapi patthelyzet, egyesek egyenesen az OPEC létjogosultságát vitatják.

A szervezetben bekövetkezet szakadás egyúttal az országok két csoportját is jelzi aszerint, hogy melyek rendelkeznek mozgósítható készletekkel és melyek nem. Az OPEC tagállamok egy része ugyanis már csak nem hagyományos tartalékokat vethetne be, amelyeket azonban nem lehet azonnal bekapcsolni a termelésbe. Szaúd-Arábia tegnap egyébként közölte, hogy a döntéstől függetlenül napi félmillió hordóval emeli saját kitermelését.

olajár kereslet OPEC készlet olaj jelentés kínálat
Kapcsolódó cikkek