Pénz- és tőkepiac

Ennyi bank bukhat meg az idei stresszteszten

Minden hatodik európai bank megbukhat az Európai Unió pénzügyi szektort érintő stressztesztjén. Tavaly hét pénzügyi intézmény bukott el.

Az eurózóna pénzügyi intézményeit ellenőrző Európai Bankfelügyelet néhány héten belül bejelenti, hogy a vizsgálat alá vont 91 intézményből 10-15 megbukott a stressz teszten, az érintett intézmények nem meglepő módon Görögországban, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban székelnek.

Az európai ellenőrzésen a bankoknak szigorúbb, az egy évvel korábbinál keményebb hatásoknak kellett megfelelniük. Az egy évvel ezelőtti stressz teszt ugyanis túl lazának bizonyult: az akkori ellenőrzésen ugyanis Írország bankjai sorra kiváló eredményeket kaptak, s egy hónappal később majdnem csődbe ment az egész ír bankrendszer. Ezt egyébként még máig nem kerülték el teljesen.

Az új teszten mérik azt, hogy a bankok tőkefedezete mennyire képes lenyelni a rossz hitelekből származó veszteséget, ha a 2008-ban kezdődő válsághoz hasonlóan az ingatlanok elértéktelenednek, s esetleg nem nyújtatnának elég fedezetet a kintlévőség kompenzálására.

A stessz teszt azt is vizsgálja, hogy hogyan reagál a bankrendszer az államkötvények elértéktelenedéséből adódó veszteségekre, ám azt már nem figyelik, mi történik akkor, ha egy ország csődje esetén leáll a bankok közötti hitelezés.

Az Európai Központi Bank háttérintézményeként működő Európai Bankfelügyelet (EBA) Reuters szerint a tavalyi hét helyett idén várhatóan több bankot „buktat” meg a teszten. A döntéshozókhoz közel álló forrásokra hivatkozva a hírügynökség azt írja 10-15 intézményről van szó. A bankfelügyelet ugyanis azt szeretné demonstrálni, hogy azz ellenőrzés igencsak szigorú, ugyanakkor nem minősíthetnek le több 10-15 banknál többet, mert az már pánikot keltene a pénzpiacokon, s mélyítené az eurózóna válságát. „Ahhoz, hogy az EBA demonstrálja hitelességét, a tavalyinál nagyobb számmal kell előrukkolnia, de nem annyival, ami már a stabilitást kockáztatja” – idézte a Reuters egyik forrását.

A banki stressz teszten megbukott bankok legtöbbször elveszítik hitelüket a piacon, részvényárfolyamuk mélyrepülésbe kezd, s meglehetősen megdrágulnak számára a hitelek.

EKB Bank stressz teszt pénzügy eurózóna bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek