Pénz- és tőkepiac

Gyenge májust zárt a Wall Street

Az amerikai részvények alacsony forgalom mellett harmadik napja emelkedtek a hosszú hétvége előtti időszakban.

Szerző: Tradenet Global

Az áru- és pénzügyi szektor teljesített legjobban. Összességében azonban a múlt héten a három nagy index mind alacsonyabban végzett. A Dow Jones -0.56%-ot zuhant, az S&P 500 -0.16%-ot esett, míg a NASDAQ -0.23%-ot vesztett. Pozitívan értékelték a globális gazdasági helyzetet a Franciaországban rendezett G8 csúcson, amit a gyenge gazdasági adatok miatt hívtak össze.

Korábban a befektetők megtudták, hogy a márciusban +5.1%-ot növekedett használt lakóingatlanok értékesítéseinek adatai -11.6%-kal csökkentek áprilisban. A közgazdászok csak egy -1.4%-os, enyhébb esésre számítottak. A részvénypiacon a legtöbb növekedést a gyenge dollárnak köszönhetjük, ami -0.8%-ot esett. Az utóbbi pár nap növekedésének ellenére úgy tűnik, hogy májusban a részvények -2.4%-kal lejjebb fognak zárni.

Az MRVL részvényei +11.2%-ot növekedtek, miután a chipgyártó felülmúlta a várakozásokat a második negyedéves jelentésével. Az OVTI, aki érzékelőket gyárt a mobiltelefonok kamerájába, -8.9%-ot zuhant, annak ellenére, hogy jobb bevételi jelentést adott ki, mint amit vártak az elemzők.

Az elkövetkező héten: A következő héten a májusi munkanélküliségi adat és a várhatóan visszaeső munkahelyteremtés lesz a középpontban. A közgazdászok 180 ezer új munkahelyre számítanak májusban, összehasonlítva a 244 ezres áprilisi adattal. A valószínűleg továbbra is 9% marad. A fontos foglalkoztatottsági adatok mellett sok más jelentés jön majd ki, többek között a fogyasztói bizalmi index és a gyártói megrendelések adatai.

Több közgazdásznak is az a véleménye, hogy az ISM index több figyelmet fog magának követelni, mint a foglalkoztatottsági adat. A feldolgozóipar vitte ki a gazdaságot recesszióból, de a mostani adatok éles esést mutatnak a gyártási tevékenységekben. Az ISM index a többi indexszel ellentétben hajlamos előre jelezni és ezt kihasználva a befektetők megpróbálják kitalálni belőle, hogy a nagy cégek vezetőinek szándékai vajon visszatükröződnek-e a gazdasági adatokban, amik rámutatnak az amerikai gazdaság lassulására.

S&P500 (SPY)

Az S&P 500 folytatja lefelé tartó trendjét. A heti mozgás kicsi, de az ár változékony. A piac lefelé gapelve nyitotta a hetet hétfőn, de péntekre be is zárta azt. Az index elérte az 50 napos mozgóátlagot és péntekre a 20 napos mozgóátlagon zárt. A bikák sikertelen próbálkozása egy éles kitörésre megkönnyítette a medvék dolgát, hogy még tovább mélyítsék a lefelé tartó trendet.

 

G8 ovti S&P mrvl spy Gap részvénypiac
Kapcsolódó cikkek