Pénz- és tőkepiac

"Nem minden kutya bolhás" a befektetők szerint

Rendkívül optimistán ítélték meg a befektetési piac helyzetét a Citi Bank mai rendezvényén résztvevő nemzetközi alapkezelő társaságok vezetői. Szerintük a fejlődő részvény- és nyersanyagpiacokon is jelentős emelkedés várhat.

A Citi Bank rendezvényén az alapkezelő szakértői három tényezőre vezették vissza a várható árfolyamemelkedést a részvény- és az árupiacokon. A Schroders Alapkezelő közép- és délkelet- Európáért felelős igazgatója szerint a világ népességének növekedése, a klímaváltozás miatti átalakulások és a gazdasági válságot követő lassú fellendülés emeli az élelmiszer, a nyersanyagok és a részvények árát.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a BRIC országok mellett a MIST országok (Mexikó, Indonézia, Dél-Korea és Törökország) fejlődésében is jelentős lehetőségeket látnak.

Az Allianz Alapkezelő ügyvezető igazgatója szerint a gazdasági fejlődés és a részvénypiacok emelkedésének fő mozgatórugója, hogy 2,5 milliárd fogyasztónak emelkedik jelentősen az életszínvonala. Szerinte a fejlődő országokban élők fogják a luxuscikkek felét megvásárolni 2025-re.

Nem minden kutya bolhás – mondta a Schroders európai részvényüzletágának termékmenedzsere. A szakember ezzel arra célzott, hogy Európában annak ellenére, hogy néhány ország államadósságának finanszírozásával küzd, számos állam jól prosperál. Felhívta a figyelmet arra, hogy a problémás országok GDP-je az EU össztermékének 12 százalékát sem teszi ki, ezekben az országokban lévő társaságok tőkéje pedig az unió céges kapitalizációjának 7 százalékánál is kevesebb. Németország, Franciaország, Hollandia, Svédország és Ausztria cégeinek kilátásai a legjobbak, ezek az országok ugyanis jelentősen tudták növelni exportjukat a termelés egyre nagyobb hányadát megvásárló fejlődő országokba.

 

BRIC fejlődő eurózóna befektető mist Citi részvénypiac
Kapcsolódó cikkek