Pénz- és tőkepiac

S&P: Learatták a profitot - a bikák felnyomják az árakat

A főbb indexek a napi csúcson zártak kedden. Németország vezetésével egy második mentőcsomagot készítettek elő az akadozó görög gazdaság számára, aminek híre pozitívan hatott az európai tőzsdékre, ez pedig kihatott az amerikai kereskedésre is, ami több mint +1%-os gap-ben jelent meg az indexeknél.

Szerző: Tradenet Global

A részvényeket mégis eladták a nap kezdetén, elhatárolva magukat a kiábrándító chicagoi menedzseri beszerzési- és a fogyasztói bizalmi indextől. Azonban a wall street-i kereskedés első 30 percében egy nagy visszatérés volt látható a részvényeknél és további emelkedésre is kilátás nyílt. Összességében az S&P 500 +1.06%-ot növekedett, ami még mindig kevés volt ahhoz, hogy kiegyenlítsen egy hónapnyi zuhanást, ami még így is -1.35%-os lett májusra.

Májusban a legrosszabb teljesítők között voltak a főbb ipari részvények. A CMI ($105.24, +0.26%) -12.4%-ot, a DE ($86.08, +0.4%) -11.7%-ot és a CAT ($105.80, +1.15%) -8.3%-ot vesztett májusban. Legjobban a védekező szektor teljesített a kapcsolódó szektorokkal, +2.4%-os, illetve az egészségügyi szektor +1.6%-os emelkedéssel. Ha a történelemi szemszögből nézzük az eseményeket, akkor júniusban valószínűleg nem fog a mostani trend irányt váltani. 2000 óta a Dow Jones nyolcból hatszor esett májusban.

Szerda: Viszonylag kevés bevételi jelentés, de fontos gazdasági bejelentések fognak kijönni a héten. Az ADP májusi magánszektorbeli foglalkoztatottsági adat kereskedés előtt fog bejelentésre kerülni. A Wall Street nagy gonddal fogja elemezni ezt az adatot, hogy meg tudják belőle jósolni az összes, pénteken megjelenő állami foglalkoztatottsági adatot. Az elemzők konszenzusban vannak a 190 ezer magánszektori állással kapcsolatban. A piac még várja a szolgáltatási index bejelentését, amit New York-i idő szerint 10:00-kor fognak közzétenni. A hivatalos előrejelzés szerint az áprilisi 60.4 pontról 57 pontra fog csökkeni ez az index.

S&P500 (SPY)

A részvények magasabban nyitották a napot. Az +1%-nál nagyobb gap és a túlzott elvárások  következménye azonban leggyakrabban a csalódás. Ez történik, ha a gazdasági hírek lenyomják a részvények árát, és a kereskedők kiveszik a profitjukat.

Azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az eladók nem eléggé motiváltak a részvényeik eladásában. A momentum, ami felnyomta az árakat ez elmúlt három napban, kedden folytatódott. A vevők ízlés szerint szálltak be az utolsó órában S&P 500-ba, megfordítva a hajó irányát és learatva a profitot. Úgy tűnik, hogy a közeljövőben a bikák feltolják az árat 136 pont fölé. Ha a foglalkoztatottsági adat kiábrándítja a kereskedőket a hét vége felé, akkor a 131 és a 129.5 pontos szint támaszként fog viselkedni.

 

S&P Wall Street cat tradenet cmi ADP
Kapcsolódó cikkek