Pénz- és tőkepiac

Elkapkodták a befektetők a magyar adósságot

A meghirdetett összegben értékesített a másodpiaci vagy annál magasabb hozam mellett 3-, 5- és 10 éves kötvényeket kéthetente tartott rendszeres aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A 14/D jelű 3 éves kötvényből az ÁKK a megszokott 20 milliárd forintot vitte aukcióra és 43,8 milliárd forint értékben kapott ajánlatot. Az adósságkezelő a valamivel több mint kétszeres túljegyzésre a meghirdetettnek megfelelő összeget értékesítette. Az előző, két héttel ezelőtti aukción közel négyszeres túljegyzés után 5 milliárd forinttal emelte meg az értékesítést az ÁKK.

A mostani aukción 6.57 százalékos átlaghozam alakult ki, 7 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció átlaghozamánál és ugyanannyi, mint a szerdai másodpiaci 3 éves referencia hozam.

A 17/A jelű 5 éves kötvényt szintén a megszokott összegben vitte aukcióra az ÁKK. A meghirdetett 15 milliárd forintra 38,4 milliárd forintnyi, több mint kétszeres ajánlat érkezett, szemben az előző aukció közel négyszeres túljegyzésével. Az ÁKK most a meghirdetett összegben értékesített 5 éves kötvényt, míg az előző aukción 5 milliárd forinttal emelte meg a kibocsátást.

Az aukción az előzővel megegyező 7,12 százalékos átlaghozam alakult ki, egy bázisponttal magasabb az 5 éves szerdai másodpiaci referencia hozamánál.

A 22/A jelű 10 éves kötvényből a megszokott 10 milliárd forintot vitte aukcióra az ÁKK. A meghirdetett összeget közel háromszoros túljegyzés fogadta, a 28,7 milliárd forintnyi ajánlat kissé magasabb, mint az előző aukción. Az ÁKK ajánlatot a meghirdetettnek megfelelő összegben fogadott el a kötvényre, hasonlóan az előző aukcióhoz.

Az aukción 7,40 százalékos átlaghozam alakult ki, 4 bázisponttal magasabb mint az előző aukción, és két bázisponttal a 10 éves kötvény szerdai másodpiaci referencia hozama felett.

államadósság hozam adósság ÁKK referenciahozam kötvény
Kapcsolódó cikkek